Medans det fortfarande är öppet vatten på många håll i södra Sverige, så har pimpelfisket efter den grova rödingen redan inletts i norra landet. Fiskejournalen ber rödingjägaren Mattias Omma om några tips inför fortsättningen av jullovet. " /> Rödingrallyt inlett – Mattias Omma vet hur de stora ska tas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Mattias Omma med en grann fjällröding. Han uppmanar fler att ge sig ut på rödingjakt. Foto: Privat
Rödingrallyt inlett – Mattias Omma vet hur de stora ska tas

Medans det fortfarande är öppet vatten på många håll i södra Sverige, så har pimpelfisket efter den grova rödingen redan inletts i norra landet. Fiskejournalen ber rödingjägaren Mattias Omma om några tips inför fortsättningen av jullovet.

Bilden här ovan får det naturligtvis att vattnas i munnen på många som drömmer om att hala upp blodröda fjällrödingar på vita vinterisar. Just den här vackra fisken lurade Mattias Omma upp i ett av sina hemmavatten under julfirandet. Mattias är 27 år och bor i Alttajärvi, strax utanför Kiruna.

Fiskeintresset har följt med honom från den första dagen då han fick lära sig att hantera ett fiskespö på egen hand.

– Intresset ökar för varje år som går. Flugfiske och isfiske är det jag brinner för när det gäller val av fiskemetod, och jag fiskar huvudsakligen efter röding och öring.

För er som har möjlighet att njuta av pimpelfiske till fjälls så kommer här Mattias Ommas bästa tips för att lura storrödingen.

1) Då jag upplever att storrödingen ofta är skygg och tillbakadragen tycker jag man bör variera sitt fiske. Ena dagen är inte den andra lik, vissa dagar är det lockfiske som gäller medans nästa dag små och lugnare rörelser. Använd ett spö med slirbroms, en hållbar lina och en stark krok med överdrivet mycket maggots.

2) Friskt vågat hälften vunnet. Ta dig tid att testa vatten du kanske inte hört så mycket om, eller inte hört någonting alls. Till sist kommer dagen då du hittat ett riktigt guldvatten!

3) Och framför allt – fiskaren med flest timmar ute på isen, är oftast den som lyckas pricka in när storrödingen är på hugget!

Tack för de råden Mattias – och missa inte fler pimpelknep i artikeln nedan!

https://www.fiskejournalen.se/8-magiska-pimpelrorelser/

Relaterad nyhet från din region
47 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Här ringlar den prisade fiskvägen fram. Foto: Göran Billeson
Här är fina fiskvägen som tog hem förstapriset

Att bygga fiskvägar förbi kraftverk och andra vandringshinder brukar applåderas av både sportfiskare och älvräddare. Nu framhåller även arkitekter satsningen på den nya fiskvägen vid Nykvarnsholmen i Linköping.

Sveriges Arkitekter i Östergötland har nämligen utsett fiskomlöpet vid vattenkraftverket Nykvarnsholmen till vinnare av årets arkitekturpris 2020. Detta är en av de största naturvårdssatsningarna i i Linköpings historia.

– Det är jätteroligt att det här spännande och viktiga projektet uppmärksammas av Östergötlands arkitekter. När det gäller vårt fiskomlöp var det självklart viktigt att det skulle vara vacker, men det primära för oss var att uppnå en biologisk funktion vilket vi lyckats med. En stor mängd fisk, bland annat asp, har vandrat genom fiskomlöpet under 2020, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef för Vattenkraft på Tekniska verken.

Ur motiveringen går det bland annat att läsa:

”Nykvarnsholmen är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik. Tekniska förutsättningar har vävts samman med värden för vistelse och ekologi till en helhet som respekterar och ansluter väl till sitt sammanhang”.

Du kanske även gillar detta