Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Robert Westin
Rödingen i Vättern mår sämre. Foto: Markus Lundgren/Sportfiskarna
Rödingsbeståndet i Vättern minskar

En ny rapport visar att rödingen i Vättern mår dåligt. Provanalyser från 2019 bekräftar vätternrödingens försämrade status.

2005 var det kris för rödingen i Vättern. Då infördes restriktioner som för att hjälpa rödingen i Vättern. Bland annat skapade man tre förbudszoner. Detta hjälpte. Men nu visar provfisken från 2017 och 2019 att rödingsbeståndet är på väg ner igen.

– Vi överväger nu att införa ytterligare restriktioner, till exempel ett maximimått så att man sparar de stora rödingarna, säger Anton Halldén, chef för Länsstyrelsens fiskeenhet till SVT.

Länsstyrelserna i de fyra länen runt Vättern har samarbetat med SLU för att följa utvecklingen. Läget förbättrades genom åren. Men provfisket 2017 visade åter en nedåtgående trend. Dessa bekräftas också av det senaste provfisket från 2019.

Idag finns det fortfarande mer röding i Vätten än för 15 år sedan. Men mätningarna från 2017 och 2019 visar att rödingen minskar igen.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta