Älvräddarnas auktion på Sportfiskemässan är numera ett givet inslag i mässprogrammet. Ropa in sommarens fiskeäventyr eller ett unikt bokobjekt och gör samtidigt en tjänst för våra vattenmiljöer. " /> Ropa hem sommarens fiskeäventyr | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Mathias Arnham
Ropa hem en grym resa eller härlig bok till förmån för miljön.
Ropa hem sommarens fiskeäventyr

Älvräddarnas auktion på Sportfiskemässan är numera ett givet inslag i mässprogrammet. Ropa in sommarens fiskeäventyr eller ett unikt bokobjekt och gör samtidigt en tjänst för våra vattenmiljöer.
En av höjdpunkterna på Sportfiskemässan är helt klart Älvräddarnas auktion där intressanta auktionsobjekt budas ut till förmån för vatten- och fiskevård. Alla pengar som samlas in under auktionen går oavkortat till våra vattenmiljöer, via Älvräddarna. Ropar du hem ett av objekten så har du alltså gjort dubbel vinst, då du samtidigt är med och bidrar till en bättre värld. Bland auktionsobjekten hittar du bland annat ett unikt paket med en helgs fiske efter grov abborre och gädda i ett nyöppnat vatten. Eller vad sägs om torrflugfiske efter selektiva öringar i Borrsjön och Ljungsöån? Norrbyströmmen erbjuder boende och sightfiske efter stark öring och regnbåge och ropar du hem Hökensås-paketet kan du ta med dig hela familjen för tre dagars fiske och boende.

…och ropar du hem Hökensås-paketet kan du ta med dig hela familjen för tre dagars fiske och boende.

För att nämna ytterligare ett unikt objekt så finns det även ett signerat exemplar av Pelle Klippinges bok om Emån, i bibliofilutgåva. Detta och mycket mer finner du bland årets auktionsobjekt. Hela sammanställningen av årets samlade objekt hittar du i ”bläddret” här nedan och är det så att du vill vara med och lägga ett bud utan att närvara på mässan så går det bra med.

Välkommen till stora scenen, lördag 30 mars klockan 14:00. Glöm inte plånboken och snåla inte med buden för den stora vinnaren i den här auktionen är våra vatten.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta