Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Rör inte en fena!

Marcus Marcus från Stockholm har samlat in över 30 000 namnunderskrifter i sin kamp mot hajfenfiske. Skriv på du också. (Foto: Greenpeace / Paul Hilton)

Under ett höstlov besökte Marcus Marcus vattenmuseet Aquaria i Stockholm. När en guide berättade om ”finning” blev han jättearg. Han startade en klubb som heter ”Rädda Hajarna” och började samla in namn för att protestera. Nu har över 30 000 skrivit på.
Marcus är nio år gammal och hans engagemang för hajarna går inte att ta miste på. Efter ett besök på Aquaria i Stockholm fick han information om ”finning” och villa göra något för att stoppa vansinnet.
– Jag blev jättearg. På båten tillbaka från Djurgården bestämde jag mig för att rädda hajarna, säger Marcus.

Efter att namninsamlingen spridits på sociala medier har över 30 000 nu skrivit på protestlistan. Marcus har sedan namninsamlingens start gästat morgonsoffan på TV4, blivit intervjuad av Aftonbladet och utsedd till Månadens Stockholmare.
”Finning”, att skära fenorna av hajar för att använda i hajfensoppa har väckt stor uppmärksamhet världen över. I Kalifornien, USA, och Toronto, Kanada, förbjöds nyligen handel med hajfenor.
Bland de som skrivit på namnlistan finns några av världens mest framstående hajforskare. Skiv på du också! Klicka här.
Vill du läsa tidigare notiser om ”finning”? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta