Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ruda – äntligen ett rekord

Kristoffer Pettersson från Vikingstad erövrade det vakanta svenska rekordet med sin ruda på 2745 gram. (Foto/källa: Sportfiskarnas Storfiskregistrering)

Tidigare i år strök Sportfiskarna det nuvarande rekordet på ruda eftersom tester visat att fisken var en hybrid mellan ruda och silverruda. Rekordet har sedan dess varit vakant – ända tills nu.
Den 12 augusti metade Kristoffer Pettersson, från Vikingstad, i Stockholmssjön Snuggan. Som bete under det känsliga flötet hade han majs – ett vanligt bete för rudafiskare. En gigantisk ruda nappar och kan så småningom håvas. Innan den magnifika fisken släpps tillbaka vägs den till 2 745 gram, och mäts till 48 centimeter.
− Det forskarteam på Södertörn högskola, som tidigare testat det gamla rekordet analyserade fisken, som visade sig vara ruda och inget annat, meddelar storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
Sportfiskarna utsåg därmed fisken till nytt svenskt rekord.
Läs mer om ruda och silverruda.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta