Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Ruda – äntligen ett rekord

Kristoffer Pettersson från Vikingstad erövrade det vakanta svenska rekordet med sin ruda på 2745 gram. (Foto/källa: Sportfiskarnas Storfiskregistrering)

Tidigare i år strök Sportfiskarna det nuvarande rekordet på ruda eftersom tester visat att fisken var en hybrid mellan ruda och silverruda. Rekordet har sedan dess varit vakant – ända tills nu.
Den 12 augusti metade Kristoffer Pettersson, från Vikingstad, i Stockholmssjön Snuggan. Som bete under det känsliga flötet hade han majs – ett vanligt bete för rudafiskare. En gigantisk ruda nappar och kan så småningom håvas. Innan den magnifika fisken släpps tillbaka vägs den till 2 745 gram, och mäts till 48 centimeter.
− Det forskarteam på Södertörn högskola, som tidigare testat det gamla rekordet analyserade fisken, som visade sig vara ruda och inget annat, meddelar storfiskregistrerare Nicka Hellenberg.
Sportfiskarna utsåg därmed fisken till nytt svenskt rekord.
Läs mer om ruda och silverruda.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta