Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Fiskejournalen
Rudarekordet vakant

Svenska rekordet på ruda är nu vakant – och första godkända ruda över 2500 gram kommer att förklaras som nytt svenskt rekord. Det meddelade Sportfiskarna i dag.
Sedan FJ-medarbetarna Nicka Hellenberg och Peter Grahn, efter idogt kartläggningsarbete, kunnat avslöja att rudorna i gotländska Paviken är hybrider har det diskuterats vad som ska ske med det svenska rekordet. Rekordrudan, fångad av Rickard Linderot, är nämligen fångad i Paviken.
Sportfiskarna, där för övrigt Nicka Hellenberg är verksam som storfiskregisterare, har nu behandlat frågan i sin styrelse – och beslutet blev alltså att rekordet stryks och förklaras vakant.
Kvalificeringsvikten har satt tills 2500 gram, vilket är en aktningsvärd vikt, men inte helt omöjlig. Linderots rekordruda vägde 3070 gram.
Svenne Andersson

Rickard Linderot får försöka fånga en en ny, stor ruda i något annat vatten än Paviken om han vill återta sitt rekord.

Relaterad nyhet från din region
43 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta