Just nu:
Annons

Nyheter

1 vecka sedan Sverige Anders Lundin
Både Valsjöbyn och andra fiskedestinationer är populära inför sommaren. Foto: Kristina Ernehed
Rusning till fjällfiske: ”Det är nästan fullt redan”

Planerar du en fiskeresa till Jämtland i sommar och har bokat boende? Bra i så fall. Snart kan det nämligen vara för sent. Det är nämligen rusning till flera områden.

Huruvida gränserna mot Norge kommer att öppna till sommaren står skrivet i stjärnorna, men det står klart att många sportfiskare räknar med en så kallad ”hemester” i Sverige. Och det är inte minst fjällen som lockar.
– Det är ett enormt tryck. Vi har bara några enstaka dagar som inte är bokade redan, berättar stuguthyraren Gunnar Heibring i Valsjöbyn.

Gunnar är även ordförande i Drömfiske Jämtland/Härjedalen, och från flera aktörer i föreningen kommer det rapporter om högtryck.
– Jag och andra stuguthyrare i Hotagenområdet kommer nog att behöva slussa förfrågningar till andra områden. Vi vill ju att turisterna ska komma till Jämtland, så vi får hjälpas åt så gott det går.

Många av fisketuristerna har förstås siktet inställt på öring, harr och röding, men Gunnar poängterar att Jämtland inte minst har enormt många bra abborre- och gäddvatten.
– Man kan inte räkna med att vara ensam vid ett strömmande vatten, åtminstone inte om det är vägnära, men det finns ju väldigt många sjöar med bra fiske där man inte behöver trängas, säger Gunnar Heibring.

Fiskejournalen publicerade nyligen en genomgång av läget hos flera populära fiskecamper, som du kan läsa här!

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta