" /> Rymd regnbåge först upp i Ätran | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
Årets första fisk blev en trist syn. Regnbågen hör inte hemma i Ätran och fenornas skador visar att den rymt från en odling. Foto: Fiskevårdsteknik AB / Fiskdata.se
Rymd regnbåge först upp i Ätran

Spänningen var stor när årets första uppvandrande fisk skulle filmas i Ätran. Många hoppades få se någon av havets silverblanka laxar vandra upp till vårens lekplatser. De skulle bli besvikna. Årets premiärfisk var en fenskadad regnbåge i usel kondition.

Ätrans vandrande fisk har haft stor glädje av Hertingforsens omfattande restaurering. Sedan den gamla dammen revs har fiskens uppvandring underlättats betydligt. Det märks inte minst av att laxen nu når sina lekplatser tidigare.
– Det är glädjande att Ätrans lax nu har fria passager och slipper de krävande trapporna. Men vi vill förstås inte att de ska smittas av odlade regnbågar. Dessa fiskar hör inte hemma i våra vatten och bär ofta med sig farliga sjukdomar som kan hota vår unika laxstam, berättar ekologikonsulten Ingemar Alenäs.

Att regnbågar emellanåt dyker upp i halländska åar är inte unikt. Så sent som för någon vecka sedan rapporterade vi om en riktigt stor bonusfisk som Pierre Dahlqvist fångade vid öringfiske i Lilla Fylleån.

Se och läs mer om den filmade regnbågen här.

Följ Ätrans vandrande fiskar här.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta