Norska fiskeridirektorat ska försöka fiska ut rymda odlingslaxar genom snorkling och med harpun. Tanken är satsa på de vattendrag som haft störst problem med rymningarna. " /> Rymningslaxar ska harpuneras | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Rymningslaxar ska harpuneras

Norska fiskeridirektorat ska försöka fiska ut rymda odlingslaxar genom snorkling och med harpun. Tanken är satsa på de vattendrag som haft störst problem med rymningarna.

Rymda odlingslaxar är en genetisk fara för den vilda laxen i Norge. Speciellt om rymlingarna söker sig upp i vattendragen för att leka och för sina icke önskvärda gener över till den vilda fisken.
Satsningen på att utrota odlingslax sträcker sig från Hordaland i söder till Finnmark i norr. Det handlar om tolv vattendrag i Hardanger/Sunhordaland, sex i Sunnfjord/Nordfjord och åtta i Nordland/Troms. Dessutom gör man en speciell satsning på Altaälven.
– Vi har gjort prioriteringar utifrån vilka regioner som har haft ett högt inslag av rymd lax i vattendragen, vilka älvar som inte har någon pågående utfiskningsaktivitet och var man kan få synergieffekter med räkningen av lekfisk, säger Henrik Hareide vid Fiskeridirektoratet.

Relaterad nyhet från din region
3 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Så här kan det se ut längs Mörrumsån om planerna går i lås. Illustration: Blekinge Tekniska högskola
Lyxig kastanläggning ska sätta Blekinge på kartan

En lyxig och unik kastanläggning vid Mörrumsån kan bli nästa satsning för att sätta sportfisket i Blekinge på kartan. En presenterad förstudie avslöjar stora planer, där förhoppningen är att locka främst unga sportfiskare.

Det är Svenska Castingförbundet som i samarbete med bland annat Mörrums Kronolaxfiske smider planer på en kastanläggning, som i sitt utförande ska vara unik i Europa.
Sedan tidigare har det funnits planer på att etablera en kastanläggning i Ronneby kommun, men nu verkar alltså satsningen hamna i Karlshamn kommun i stället, och troligtvis i anslutning till Mörrumsån.

”En kastpoolsanläggning kommer stärka redan befintliga erbjudanden och tillföra något nytt, helt unikt för Europa och Sverige. Genom att arrangera internationella event vid anläggningen kommer 100-tals ambassadörer att sprida ordet i hela världen, vilket kommer stärka regionens image och varumärke på ett trovärdigt sätt”, står det i förstudien.
Nästa steg är att hitta finansiering och ännu fler samarbetspartners.

Lockar andra grupper
Någon som håller tummarna för att anläggningen blir verklighet är Ida-Maria Rigoll på Mörrums Kronolaxfiske.
– Vi håller tummarna. Med en sådan här kastanläggning skulle vi kunna locka helt andra grupper och erbjuda nya paketlösningar. Det finns redan en liknande anläggning i San Francisco, Golden Gate, men den i Karlshamns kommun skulle bli unik för Europa, säger Ida-Maria Rigoll som nu hoppas att både kommunen och andra aktörer ska nappa på idén.

Du kanske även gillar detta