Norska fiskeridirektorat ska försöka fiska ut rymda odlingslaxar genom snorkling och med harpun. Tanken är satsa på de vattendrag som haft störst problem med rymningarna. " /> Rymningslaxar ska harpuneras | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Fiskejournalen
Rymningslaxar ska harpuneras

Norska fiskeridirektorat ska försöka fiska ut rymda odlingslaxar genom snorkling och med harpun. Tanken är satsa på de vattendrag som haft störst problem med rymningarna.

Rymda odlingslaxar är en genetisk fara för den vilda laxen i Norge. Speciellt om rymlingarna söker sig upp i vattendragen för att leka och för sina icke önskvärda gener över till den vilda fisken.
Satsningen på att utrota odlingslax sträcker sig från Hordaland i söder till Finnmark i norr. Det handlar om tolv vattendrag i Hardanger/Sunhordaland, sex i Sunnfjord/Nordfjord och åtta i Nordland/Troms. Dessutom gör man en speciell satsning på Altaälven.
– Vi har gjort prioriteringar utifrån vilka regioner som har haft ett högt inslag av rymd lax i vattendragen, vilka älvar som inte har någon pågående utfiskningsaktivitet och var man kan få synergieffekter med räkningen av lekfisk, säger Henrik Hareide vid Fiskeridirektoratet.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta