Somliga förlitar sig på slumpen, andra på erfarenhet, medans vissa vill maximera alla förutsättningar för att fisken ska hugga. Den som vill få pusselbitarna på plats kan göra som Andreas Liljegren och filma sitt fiske under vatten. " />
Annons
Så får du fram den djupa sanningen om ditt fiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ska den hugga eller inte? Att filma sitt fiske kan vara ruggigt spännande – och lärorikt. Foto: Andreas Liljegren
Så får du fram den djupa sanningen om ditt fiske

Somliga förlitar sig på slumpen, andra på erfarenhet, medans vissa vill maximera alla förutsättningar för att fisken ska hugga. Den som vill få pusselbitarna på plats kan göra som Andreas Liljegren och filma sitt fiske under vatten.

I det senaste numret av Fiskejournalen har vår medarbetare Joakim Åberg träffat just Andreas Liljegren, som är något av en Youtube-kändis inom fiskekretsar.

Andreas tillhör gruppen som inte förlitar sig på slumpen, utan tvärtom vill analysera sitt fiske på riktigt nära nivå för att förstå varför fisken hugger – eller inte hugger. Detta gör han genom att filma händelseförloppet under vatten, och bättre lära sig hur betet ska presenteras och vilken färg som passar bäst under de givna förutsättningarna. Här finns kort sagt många svar för den som vill ta sitt fiske till nästa nivå – alltså nivån under ytan.

Spana in både filmen här, samt läs den fördjupande artikeln i det senaste numret av Fiskejournalen.

Missa inte heller denna fångst:

Hoppsan – får lax under abborrfiske i Kungsbackaån

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta