Somliga förlitar sig på slumpen, andra på erfarenhet, medans vissa vill maximera alla förutsättningar för att fisken ska hugga. Den som vill få pusselbitarna på plats kan göra som Andreas Liljegren och filma sitt fiske under vatten. " /> Så får du fram den djupa sanningen om ditt fiske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ska den hugga eller inte? Att filma sitt fiske kan vara ruggigt spännande – och lärorikt. Foto: Andreas Liljegren
Så får du fram den djupa sanningen om ditt fiske

Somliga förlitar sig på slumpen, andra på erfarenhet, medans vissa vill maximera alla förutsättningar för att fisken ska hugga. Den som vill få pusselbitarna på plats kan göra som Andreas Liljegren och filma sitt fiske under vatten.

I det senaste numret av Fiskejournalen har vår medarbetare Joakim Åberg träffat just Andreas Liljegren, som är något av en Youtube-kändis inom fiskekretsar.

Andreas tillhör gruppen som inte förlitar sig på slumpen, utan tvärtom vill analysera sitt fiske på riktigt nära nivå för att förstå varför fisken hugger – eller inte hugger. Detta gör han genom att filma händelseförloppet under vatten, och bättre lära sig hur betet ska presenteras och vilken färg som passar bäst under de givna förutsättningarna. Här finns kort sagt många svar för den som vill ta sitt fiske till nästa nivå – alltså nivån under ytan.

Spana in både filmen här, samt läs den fördjupande artikeln i det senaste numret av Fiskejournalen.

Missa inte heller denna fångst:

Hoppsan – får lax under abborrfiske i Kungsbackaån

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta