Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Timar Mathiasson med abborren som är veckans snackis i Fiskesverige. Foto: Didrik Stavervik
Timars sagolika toppfisk – så här gick det till

Den sista veckan i mars 2021 går till den svenska fiskehistorien – åtminstone när det gäller abborrfiske. Troligtvis har aldrig så många abborrar över 2,3 kilo dragits upp på så få dagar – och allra värst var Timar Mathiasson med en riktigt koloss.

52 centimeter guld.

Skådeplatsen för bataljerna var det klassiska Kalmarsund, dit många vallfärdade för att försöka bräcka sina personliga rekord innan förbudet trädde i kraft 1 april.
Det ena fiskafänget som fick publiken att tappa hakan var när Niclas Svensson lyckade fånga två abborrar över 2,5 kilo på en och samma dag. Den ena vägde 2 590 gram och var imponerande 55 centimeter lång. Den andra vägde 2 530 fördelat på 52 centimeter.

Ungefär samtidigt kom dock rapporten om en ännu större fisk.
Det var Timar Mathiasson som lyckats drilla upp en av de största svenska abborrarna på flera år.

Trög inledning
Det började med att han och vännerna Didrik Stavervik, William Thedin, Axel Strandberg och Daniel Freland från Forshagagymnasiet skulle lägga en sista satsning innan förbudet.
Didrik, William och Danne åkte dit två dagar innan och fiskade gädda samt lite abborre, men det levererade inte enligt förhoppningarna.
– Jag och Axel anlände hemma hos Didrik på fredagskvällen, sedan var vi uppe tidigt på lördag morgon för en hel dags fiske. Dock var det extremt svårt denna dag och fisken var inte alls på hugget för vår del, berättar Timar för Fiskejournalen.

Vem bräcker detta under 2021?

Allt hopp ställdes därför till sista dagen innan det var dags att återvända till skolan.

– Morgonen startade riktigt bra då Danne först drog en abborre på 1 920 gram, lite fotografering och tillbaka med den i vattnet. Efter någon timme hugger det tag i Didriks spö, vilket var monsterborre på hela 2 060 gram och 50 centimeter.
Då var klockan 09 – och timmen strax slagen för ett minne för livet.

 

Trodde att den var mindre
Timar Mathiasson berättar vidare:
– Vi får lite småabborrar, sedan efter ett par timmars fiske så ringer Didrik mig och kollar hur det går för oss. Det är jag och William i ena båten och Didrik, Axel och Daniel är i den andra. Precis då när Didrik ringer mig så håller jag på att drilla, utan att veta om det, min livs abborre. William sköter håvningen galant och jag pratar fortfarande med Didrik på telefon och jag säger då till Didrik att vi fått en bättre just precis nu, ”ja men det är en fin, kanske runt 1,8”.

Sedan när Didrik och de andra åker förbi med båten så har vi hunnit ta en bra titt på abborren som jag precis fångat, och vi blir helt mållösa när vågen tynger ner direkt på 2,8 kilo. Det utbrister ett vrål och jag kan verkligen inte tro att de är sant, eller vad som precis hänt. Vi testar oss igenom alla vågar vi har för att verkligen se om denna vikt kan stämma, vilket den gör också.

Efter att de tagit bort vikten på vågpåse så får de en vikt på 2780 gram och längd på 52 centimeter.
– Jag kunde aldrig i alla mina dagar tro att jag skulle få se en så stor abborre, och inte heller att fånga den. En brutal upphöjning från mitt tidigare personbästa som låg på 1 900 gram.
Efter kramkalas, en och annan tår och fotografering så fick drömabborren simma tillbaka till sitt hem.
– I dag sitter jag fortfarande helt mållös och har inte tagit in ännu vad som jag faktiskt varit med om, konstaterar fångstmannen efter den smått historiska fångsten.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta