" /> Så hanterar du en gädda | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Josef Pilot greppar tag i en kvick och stark sommargädda. Bild: Team Pilot
Så hanterar du en gädda

Team Pilot har släppt andra delen i Youtube-serien ”Gäddfiske för nybörjare”. Den här gången visar de hur du snabbt och skonsamt mäter, väger och släpper tillbaka en fin gädda.

Josef och Joel Pilot är inga duvungar när det kommer till gäddfiske. Listan över tävlingsframgångar är lång, liksom raden av  stora gäddor som de gemensamt fått uppleva.
Erfarenheten kommer allmänheten till glädje i serien Gäddfiske för nybörjare som ligger på Team Pilots Youtube-kanal. Första delen släpptes 2016 och gick igenom vilken utrustning som är bra att ha för alla som vill fiska gädda.
I del två få vi en genomgång av hur en lyckad release går till.

”Vi har alltid velat ge tillbaka vad fisket har gett oss”

– Vi har alltid velat ge tillbaka vad fisket har gett oss och dela med oss till nybörjare så att ännu fler hittar glädjen i fisket. Fler avsnitt i serien är på gång då vi ser att många uppskattar det vi gör, hälsar Josef Pilot.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta