ANNONS

Så här hittar du abborre, gädda och gös med Lowrance Hook Reveal

Martin Wasberg och Manuel Fyrestam har testat nya kombiskärmen Lowrance Hook Reveal. En teknikspäckad men användarvänlig maskin - så här fungerar den.

Lowrance har utökat familjen och släppt nya kombiskärmen Hook Reveal, ett riktigt kraftpaket fast till ett förmånligt pris. För att se om Hook Reveal står pall för dagens hårda krav satte vi ett exemplar i händerna på fiskeproffsen Martin Wasberg och Manuel Fyrestam. Och visst pallar den trycket, det och lite mer – läs om Lowrance Hook Reveal.

Lowrance har tillverkat en lättmanövrerad kombimaskin med ett teknikomfattande och vasst inre men med ett enkelt och användarvänligt yttre. Ekolodet Lowrance Hook Reveal ska nämligen stå pall för både traditionella som moderna fiskemetoder, ja allt från spinnfiske på grunt vatten, pelagiskt vertikalfiske till fiske på havet ska kunna praktiseras utan problem. Redan på ritbordet var tanken att både nybörjaren och proffset skulle tycka lika mycket om maskinen. En vision som är enkel i teorin men oftast svårare i praktiken, dock långt ifrån omöjlig.

För att få en rättvis utvärdering av vad Lowrance Hook Reveal presterar hårdtestades den av fiskeproffsen Martin Wasberg och Manuel Fyrestam. Två dedikerade sportfiskare som vet vad som krävs av dagens marinelektronik. Under några dagar kastade Martin och Manuel ur sina dyrgripar till ekolod och ersatte dessa med Lowrance-familjens nytillskott, Hook Reveal. Ett ekolod som enbart kostar bråkdelen av vad de är vana vid.

Notera hur fiskarna lyser upp med funktionen FishReveal.

Dela upp skärmen
Martin och Manuel använder en tripleshot-givare som gör det möjligt att på en och samma gång använda tre olika ekolodsvyer, CHIRP, DownScan och SideScan. För att de ska få en så övergripande och sanningsenlig bild av världen under ytan så är det vettigt att dela upp skärmen i tre olika fönster.

– I de övre fönstren placerar både jag och Manuel sjökortet och CHIRP-vyn och över hela skärmens nedre halva visas SideScan-vyn, som hjälper oss att blicka ut åt sidorna. Över DownScan-vyn kan man kvickt och enkelt slå på CHIRP-ekolodet som ett lager eller FishReveal som Lowrance kallar det, berättar Martin, berättar Martin.

Förutom möjligheten att visa tre olika ekolodsvyer så kan även Lowrance Hook Reveal agera plotter. Du kan antingen använda kompatibla sjökort (C-Map och Navionics) eller logga ditt vatten själv. Via funktionen Genesis Live kan du i realtid logga vilket fiskevatten du vill och skapa dina egna sjökort. Du behöver endast sätta i ett kompatibelt SD-kort eller ett C-Mapkort och aktivera Genesis Live-lagret på plottern (för att logga vegetation och hårdhet behöver du spela in loggen och ladda upp till C-Map Genesis).

– Tidigare i vår använde vi Hook Reveal för att hitta förleksabborrens ståndplatser. Eftersom våra vatten håller mycket lerbotten så är områden med sporadiska strukturer och hårdbotten viktiga att lokalisera, eftersom fisken uppehåller sig där. Finns det inga färdiga sjökort så loggar jag själv vilket är superenkelt med Genesis Live, berättar Manuel.

Lowrance Hook Reveal lämnar mer tid åt att kasta på rätt fiskar istället för att leta efter rätt inställningar.

FishReveal avslöjar fisken
FishReveal är precis vad det låter, ett verktyg som gör det enklare för sportfiskaren att se fisken. Teknikern skulle säga att FishReveal är en mix av CHIRP-ekolodets beprövade prestanda och Downscans-vyns detaljrikedom. Fiskarna markeras med en lysande kontrasterande färg och blir väldig enkla att urskilja. Martin Wasberg ger ett exempel:

– Ibland står abborren i små koncentrationer på större gräsflak och kan vara mycket svåra att finna, då brukar jag slå på FishReveal för att förenkla sökarbetet. Ett grymt verktyg som underlättar placeringen av kasten, avslöjar Martin.

FishReveal tar bort behovet av att både visa DownScan och CHIRP eftersom du aktiverar FishReveal som ett lager ovanpå DownScan-ekolodet. FishReveal fungerar även bra för att hitta fisk på djupare vatten. Ligger fisken tryckt mot botten kan de vara svåra att urskilja enbart via CHIRP-ekolodet. Aktiverar du då FishReveal så lyser fiskekona upp vilket gör det mycket enklare för oss sportfiskare att se dem.

FishReveal är precis vad det låter, ett verktyg som gör det enklare för sportfiskaren att hitta fisken.

Göra egna sjökort
Kanske har du redan några favoritplatser i sjöarna som du brukar fiska i, du har ett hum om vad som gör platserna heta men inget kvitto på vad det egentligen är? Det är långt ifrån alla vatten som har ett komplett sjökort. I bästa fall kanske du hittar en handlodad karta med många år på nacken, som inte ger så mycket mer än en fingervisning av topografin. Då är det ovärderligt att låta Genesis Live göra jobbet. Martin fyller i:

– Menyerna i Hook Reveal gör det okomplicerat att slå av och på Genesis Live, jag skulle vilja säga att ett barn gör det med enkelhet.

Med några enkla knapptryckningar och lite båtkörning så har du ett detaljerat sjökort med djupkurvor. Skulle du vilja ha markerad hårdbotten och områden med vegetation behöver du spela in och så har du det till nästa tur på sjön. Kartan tillsammans med dina egna waypoints utgör en ovärderlig resurs när du letar fisk. Du kan nu räkna ut varför de fångstgivande fiskeplatserna är heta och leta upp liknande platser i samma vatten.

– Att placera markörer eller waypoints som det kallas skapar en minnesbank för fortsatt fiske i vattnet. Waypointsen tillsammans med sjökortet hjälper mig att se vart vi får fisken och hur den beter sig, så att jag vid nästa fiskepass kan placera mig helt rätt från början, säger Manuel.

Martins och Manuels top-5-lista
Hook Reveal har många användningsområden. Vi har redan pratat om dem i generella termer. Men för att öka förståelsen för vad maskinen kan göra för dig i praktiken har Manuel och Martin tagit fram en top-5-lista utifrån våra mest populära sötvattenspredatorer. Nedan följer ett antal heta tips på vad du kan göra med Lowrance Hook Reveal.

Gädda
1. Hitta bytesfisken, gäddan är ofta aktiv i anslutning till stimmen.
2. Hitta strukturer.
3. Hitta vegetation.
4. Hitta områden i vattnet med rätt temperatur.
5. Skapa en minnesbank med markörer och loggat vatten.

Martin Wasberg med en fin 111-centimetare, spinnfiskad över en struktur.

Gös
1. Vid vertikalfiske i frivattnet eller prickskytte som det även kallas hjälper dig Hook Reveal att hitta fisk som befinner sig i pelagialen.
2. Vid pelagiskt fiske använder du Genesis live för att logga upp och hitta de djupaste delarna av sjön, vilket ofta kan vara bra att användas som utgångspunkter.
3. Hitta strukturer.
4. Hitta hårdbotten.
5. Skapa en minnesbank med markörer och loggat vatten.

Abborre
1. Hitta hårda partier där abborren står parkerad innan lek.
2. Hitta abborre som jagar i pelagialen för fiske med jerkbait och crankbait, vilket är mycket effektivt särskilt under sensommaren.
3. Hitta strukturer.
4. Hitta abborre i vegetation och över mjukbotten med hjälp av FishReveal.
5. Skapa en minnesbank med markörer och loggat vatten.

Manuel Fyrestam med en grann abborre. Hook Reveal avslöjade fisken då den stod parkerad på ett parti med hård botten.

Det här är bara några exempel på vad du kan göra med Hook Reveal och det är endast fantasin som sätter stopp för antal användningsområden. Det viktigaste av allt är att man åker ut och provar vingarna på egen hand och med en Hook Reveal i båten ökar fångstchanserna markant. Ett kraftpaket till litet pris, tveklöst.

– Hook Reveal har de viktigaste funktionerna för att på ett enkelt sätt effektivisera fisket. Dessutom till ett mycket angenämt pris. En annan styrka är användarvänligheten, menyerna är lätta att förstå sig på och man behöver inte lägga massor av tid på komplicerade inställningar. Den tiden lägger man istället på att försöka ta en fin fisk, avslutar Martin.

Ett kraftpaket till litet pris, tveklöst.

Liten parlör
SideScan: Sidoseende, detaljrik, fotografisk ekolodsvy.
DownScan: Mer detaljerad, fotografisk ekolodsbild av 2D-vyn.
CHIRP: Ett svep av olika frekvenser skickas ut för att ge en tydligare ekolodsbild.
2D-vy: Klassisk ekolodsvy.
FishReveal: Lowrance förfinade downscan-vy som underlättar urskiljningen av olika ekon.
Ekolod: En maskin som genom ultraljud tolkar världen under ytan.
Plotter: En maskin som visar digitala sjökort för navigering.
Kombiskärm: En skärm med både plotter och ekolod i ett.
Sjökort: Kartor med hydrografisk information för navigering över vatten.
Eko: Element på ekolodsbilden ex. fiskar, vegetation, stenar och träd.
Waypoint: En markör/position som sparats in i din plotter/ekolod.
GPS: Satellitbaserat radionavigeringssystem för att se position, hastighet och tid.
Känslighet: Reglerar hur mycket information som ska visas på ekolodet.

Följ den här länken för mer information om Lowrance Hook Reveal.

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Annons
AKTUELLT

Skonsammare fiskemetoder ska gynna torsken i Skagerrak och Kattegatt

Nu införs nya regler i Skagerrak och Kattegatt som innebär att mer selektiva fiskeredskap ska användas vid trålning efter kräfta och fisk. Beståndssituationen för torsk i framför allt Kattegatt är allvarlig. Torskbeståndet befinner sig under biologiskt säkra gränser. Fiskekvoterna har därför sänkts rejält i år. Under året införs skonsammare fiskemetoder för att ytterligare minska trycket

Pryltipset: Två gäddkombos under tusenlappen

En sommar utan gädda är ingen sommar. Men för att fånga gäddan krävs fiskeprylar. Här kommer två färdiga gäddfiskeutrustningar för dig som själv inte orkar leta. Alla under tusenlappen dessutom. Sommaren står för dörren och du känner att fiskeivern pockar på. Några raska steg till garderoben för att syna fiskutrustningen. Besvikelse. Utrustningen har sett bättre

Så går det för pionjärerna som odlar gös och abborre

Tidigare i vintras kom beskedet att det satsas miljarder på en landbaserad laxodling i Sotenäs. Några som redan vet hur det är att odla fisk på land är bröderna Claes och Per Eke-Göransson utanför Vadstena. De har som enda svenskar både gös och abborre i sin odling. Många är ense om att de svenska röding-

Sportfiskarna söker en projektledare till Region Nord

Sportfiskarna söker en projektledare till Region Nord med placering på kontoret i Luleå. En stor del av tjänsten är inom Sportfiskarnas utomhuspedagogiska projekt Skolbäcken. Sportfiskarna erbjuder en spännande och utvecklande roll i en organisation på frammarsch. I tjänsten som projektledare får du möjlighet att arbeta med något du verkligen brinner för, självständigt och med konkreta

Bosses 30:e färna över tre kilo – nytt potentiellt svenskt rekord

Bosse Teuchler är ett välkänt namn inom det svenskt mete. Klockan 23:30 en fin natt under maj fick han möte med en drömfisk, ett nytt potentiellt svenskt rekord. Bosse är en rutinerad metare. Många personer inom metet ser honom som en levande legend. Han har flera stora fiskar på meritlistan vilket även inkluderar tre svenska

ABU-lägren i Forshaga tvingas ställa in

Lägerarrangörerna har tyvärr fått fatta det tråkiga beslutet att ställa in årets två fiskeläger i Forshaga som Sportfiskarna arrangerar. Skälet är bland annat nuvarande restriktioner för resande under pandemin. – På grund av rådande omständigheter, samt att våra lägerdeltagare brukar komma från spridda delar av landet, kommer årets ABU-läger att ställas in. Anmälningar till lägren

Tjuvfiskare hotade fisketillsyningsman

Ännu en gång har tjuvfiskare tagits på bar gärning vid den populära Kalvsjön i Småland. Den här gången hotades fisketillsyningsmannen. Nyligen uppmärksammade Fiskejournalen om tjuvfiske vid Kalvsjön, utanför Värnamo. Nu har det tjuvfiskats igen. Det är Värnamo.nu som rapporterar om att tjuvfiskarna den här gången togs på bar gärning och därefter hotade fisketillsyningsmannen och smet från

Snart skarv istället för sill på svenska tallrikar?

Håller du så smått på att planera midsommarmaten? Då kanske det är läge att göra en djärv rockad, åtminstone i framtiden: Byt ut sillen mot skarv! Det kommer ständiga rapporter om att bestånden av sill och strömming utanför svenska kusten håller på att kollapsa. Något som däremot har ökat kraftigt de senaste åren, till många

Fiskeskola för unga i Vänersborg

Vänersborgs Kommun satsar på bredden för kommunens ungdomar. Nu kan unga i Vänersborg anmäla sig till sommarens fiskeskola som genomförs vecka 25 till vecka 28. Denna sommar genomför Vänersborgs Kommun en fiskeskola. 10 st ungdomar i åldern 10-14 år kommer att under en veckas tid få lära sig mycket inom sportfiskets underbara värld. Kursen är

Kall premiär i Gimån

I år innebar första metardagen fiskepremiär på den välkända fiskesträckan Stavreströmmen utanför Bräcke. Några tappra fiskare prövade lyckan. Att äntligen få lov att börja fiska och få chansen till både stor harr och en gimåöring, det är vad många väntat på under hela den kalla vintern. Våren i Jämtland har varit både iskall och med kalla

Annonser