Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Robert Westin
Så kan torskbestånden skyddas. Foto: Robert Westin
Så kan torskbestånden skyddas

Torskbestånden i haven som omger Sverige mår inte bra. Nu föreslår Havs- och vattenmyndigheten, på uppdrag av regeringen, åtgärder för att skydda och förbättra tillståndet för torsken.

Torsken är inte vilken fisk som helst. Den är en kulturhistoriskt viktigt art som de flesta svenskar känner till och har en uppfattning om. Att kalla den ikonisk är ingen överdrift.

– Många av oss sätter stort värde på att torsk finns kvar i våra hav, även de som inte fiskar eller på annat sätt upplever torsken. Torsken spelar också en viktig roll för hur ekosystem och andra arter i havet mår. Därför känns det väldigt angeläget att föreslå åtgärder för att förbättra läget, säger Ulrika Gunnartz, utredare vid HaV.

Torskbeståndens dåliga status i haven runt Sverige har i flera områden lett till omfattande begränsningar av torskfiske. Trots detta kvarstår andra problem för torskens återhämtning. I östra Östersjön har detta varit speciellt märkbart, med så kallade slipstorskar som inte växer som de ska och är i dåligt skick.

Torsken behöver mer föda
Mycket pekar på att födotillgången behöver förbättras för att torsken i östra Östersjön ska må bättre och växa till sig. Det behövs fortsatta insatser för att minska utbredningen av syrefria bottnar för att få tillbaka de bottenlevande djur som torsken äter.

– Vi behöver också ta reda på om det går att hjälpa torsken genom att minska konkurrensen om föda med plattfisk eller fiske, säger Gry Sagebakken.

Återhämtningen av gråsäl i södra Östersjön kan ha lett till att torsken har fått det svårare att överleva, både för att fler torskar äts upp och genom mer parasiter i torsken. Genom försök och utvärdering av jakt eller annan begränsning av rovdjur som säl eller skarv, kan vi undersöka vad det får för effekter på torsken och resten av ekosystemet.

En vetenskaplig utvärdering av effekterna av beståndsreglerande jakt på gråsäl kommer att redovisas senast 1 juni 2021 som del av samma regeringsuppdrag.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta