Plast i havet Du behöver man inte gå speciellt långt längs Bohuskusten innan du stöter på plastavfall. (Foto: Morgan Fihn)[/caption] " /> Så mycket plast finns det i haven | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Så mycket plast finns det i haven
Plast i havet

Du behöver man inte gå speciellt långt längs Bohuskusten innan du stöter på plastavfall. (Foto: Morgan Fihn)

Fiskejournalen har tidigare berättat om det skenande problemet som plast i haven skapar. Nu har forskare räknat ut hur mycket plastbitar som flyter omkring därute. Håll i er – Fem biljoner föremål med en sammanlagd vikt på 269 000 ton flyter runt i världshaven.
– Resultatet visar att soporna som hamnar i de subtropiska havsvirvlarna inte stannar där utan att de sprids vidare i världshaven där de interagerar med hela ekosystemet, säger Marcus Eriksen, forskningschef vid Five Gyres Institute.
Forskarna vid Five Gyres Institute i Los Angeles har använt data från 24 expeditioner under perioden år 2007 till 2013.
Det redovisade resultatet är både förbluffande och skrämmande. Det handlar om minst fem biljoner plastbitar, eller 5 250 miljarder för att vara exakt. Tillsammans väger de minst 268 940 ton.
Läs mer på NyTeknik.se
Forskningsartikeln ligger i den öppna databasen PLOS ONE.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Ida-Maria Rigoll, som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske, har anledning att vara optimist inför säsongen. Foto: Privat
Högtryck i Mörrum – fiskekorten såldes i raketfart

Nedräkningen inför den traditionella premiären i Mörrumsån har inletts – och trycket rapporteras vara väldigt hårt. När försäljningen av fiskekort öppnade så tog nästan alla långtidskort slut direkt.

Det gyllene datumet är satt till 27 mars, och uppenbarligen är det många som vill vara säkra på en plats i händelsernas centrum. Frågan är om det ens finns plats?
– Det finns kort kvar till premiären om någon fortfarande är sugen på det. Mars är ganska tätt inpå nu så det är fortfarande en osäkerhet huruvida man vågar åka och också boka. Vi har naturligtvis även i år generösa avbokningsvillkor, där de får pengarna tillbaka om de får förhinder eller inte vågar sig iväg hit till Mörrum, berättar Ida-Maria Rigoll som är platschef på Mörrums Kronolaxfiske.

Semester på hemmaplan

Det som gick i raketfart att sälja var långtidskorten. Många verkar helt enkelt ställa in sig på att det blir en ”hemester” även denna sommar med anledning av pandemin.
– Vi har fått en hel den nya kunder, vilket är roligt naturligtvis. Det som finns kvar är ugndomskorten (upp till 18 år) där vi inte sätter några begräsningar alls i antal, då vi verkligen vill gynna dem att börja fiska hos oss, glädjande nog såg vi en enorm ökning av dessa kort sålda förra året.

Ida-Maria Rigoll berättar också att de har helt nya sträckor på gång, med anledning av att kraftverket i Svängsta har rivits.
– Det kommer inte bli klart 2021, utan vi siktar på fiske där först 2022. Det är vatten och sträckor ingen har rört sedan kraftverket byggdes för 100 år sedan – spännande!
Här kan du läsa mer om det klassiska lax- och havsöringsfisket i Mörrumsån, samt vilka kort som finns kvar till försäljning.

Du kanske även gillar detta