Plast i havet Du behöver man inte gå speciellt långt längs Bohuskusten innan du stöter på plastavfall. (Foto: Morgan Fihn)[/caption] " /> Så mycket plast finns det i haven | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Så mycket plast finns det i haven
Plast i havet

Du behöver man inte gå speciellt långt längs Bohuskusten innan du stöter på plastavfall. (Foto: Morgan Fihn)

Fiskejournalen har tidigare berättat om det skenande problemet som plast i haven skapar. Nu har forskare räknat ut hur mycket plastbitar som flyter omkring därute. Håll i er – Fem biljoner föremål med en sammanlagd vikt på 269 000 ton flyter runt i världshaven.
– Resultatet visar att soporna som hamnar i de subtropiska havsvirvlarna inte stannar där utan att de sprids vidare i världshaven där de interagerar med hela ekosystemet, säger Marcus Eriksen, forskningschef vid Five Gyres Institute.
Forskarna vid Five Gyres Institute i Los Angeles har använt data från 24 expeditioner under perioden år 2007 till 2013.
Det redovisade resultatet är både förbluffande och skrämmande. Det handlar om minst fem biljoner plastbitar, eller 5 250 miljarder för att vara exakt. Tillsammans väger de minst 268 940 ton.
Läs mer på NyTeknik.se
Forskningsartikeln ligger i den öppna databasen PLOS ONE.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta