Så ska den svenska laxen skyddas – nya regler föreslås

Är laxen på väg att återhämta sig i Ljungan? Hoppet finns efter årets elfiske. Här Magnus Nordin med en jättelax från just Ljungan. Foto: Privat

Laxen lever farligt – även i svenska älvar. Havs- och vattenmyndigheten vill nu öka skyddet för laxbestånden i Östersjön och säkerställa att Sveriges laxkvot inte överskrids.

2018 gick till historien som ett svart år för många vattendrag och fiskar, med bland annat låga vattenstånd, höga temperaturer och sjuka fiskar som följd. Redan i december kom exempelvis beslutet att allt fiske efter lax och havsöring stoppas helt i populära Ljungan mellan 1 juni–15 november 2019.

Även från Vindelälven och Mörrumsån kom det varningssignaler om ökad dödlighet på både laxyngel och vuxen lax. Dessutom fick många fiskevänner stifta bekantskap med begreppet tiaminbrist (vitamin B) för första gången, och hur bland annat professor Lennart Balk anser att det slår mot både fisk och ekosystem.

I en remiss föreslår nu HaV ändrade bestämmelser för laxfiske. I ett pressmeddelande skriver de följande:

”EU:s ministerråd tog i oktober 2018 beslut om laxkvoter för yrkesfisket i Östersjön för år 2019. HaV bedömer att det finns möjlighet att fördela 27 388 laxar till svenskt licensierat yrkesfiske och att fiske främst bör ske med fasta redskap nära älvmynningarna. Havs- och vattenmyndigheten föreslår också ändrade bestämmelser för fiske med bland annat flytgarn och strömmingsfällor samt yrkesfiskets rapportering. En viktig del i skyddet av laxbestånden och uppföljning av fisket är den rapportering som yrkesfisket gör till HaV. HaV vill nu utveckla och förbättra rapporteringen ytterligare”.

– Genom förslaget till kvotfördelning och fisketider vill vi anpassa fångstens storlek i förhållande till storleken för de enskilda bestånden. Vi ser till exempel ett särskilt behov av att skydda laxbeståndet i Ume-/Vindelälven och föreslår därför mer restriktiva bestämmelser för fiske i mynningsområdet till Umeälven, säger Håkan Carlstrand, utredare på enheten för fiskereglering på HaV.

Förslaget går nu på remiss till bland annat länsstyrelser och fiskets organisationer. Remissvar ska vara inlämnade senast 8 april. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 maj 2019.

Du har väl koll på Gunnar Westrins föreläsningar?

Gunnar Westrin drar söderut med sina föreläsningar

 

Publicerad: 25 mars 2019
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik: