Idag har Florida ett så starkt svärdfiskbestånd att både sportfiskarnas och yrkesfiskarnas kvoter har kunnat höjas. Här ser vi Martin Falklind, Pasi Helin och Dr. Russell Nelson på hållbart fiske efter svärdfisk. Idag har Florida ett så starkt svärdfiskbestånd att både sportfiskarnas
och yrkesfiskarnas kvoter har kunnat höjas. Här ser vi Martin Falklind,
Pasi Helin och Dr. Russell Nelson på hållbart fiske efter svärdfisk.[/caption] " /> Så ska Sverige bli ett fiskeparadis | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Så ska Sverige bli ett fiskeparadis
Idag har Florida ett så starkt svärdfiskbestånd att både sportfiskarnas och yrkesfiskarnas kvoter har kunnat höjas. Här ser vi Martin Falklind, Pasi Helin och Dr. Russell Nelson på hållbart fiske efter svärdfisk.

Idag har Florida ett så starkt svärdfiskbestånd att både sportfiskarnas
och yrkesfiskarnas kvoter har kunnat höjas. Här ser vi Martin Falklind,
Pasi Helin och Dr. Russell Nelson på hållbart fiske efter svärdfisk.

I Fiskejournalen nummer 7-8 kan du läsa den fascinerande historien om hur en framsynt vetenskapsman, tillsammans med några kollegor, lyckades vända den nedåtgående trenden med sjunkande fiskbestånd i Florida.
På köpet skapades mångmiljardintäkter till både yrkesfisket och sportfiskenäringen. I senaste numret av Fiskejournalen avslöjar han hur det gick till och bjuder oss i Sverige på sitt framgångsrecept.
Du hittar Fiskejournalen där tidningar säljs.
Vill du ha tidningen direkt hem i brevlådan? Klicka här!

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta