Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Sabotage mot fiskodling

Det lär simma åtskilliga förrymda regnbågar och rödingar i Skellefteälven, sedan ett fiskodlingsföretag blivit utsatt för ett attentat. Hundratusentals fiskar släpptes ut.
Det var företaget Fiskeman Food AB som utsattes för sabotaget. Någon, eller några, har släppt ut hundratusentals rödingar och regnbågar från företagets anläggningar i Överkalix och Skellefteälven.
– Skadegörelsen är av kolossalt format. Det verkar välorganiserat, eftersom det skedde på båda platserna, säger företagets ägare Mikael Granström till Norran. Han har utlyst en belöning på 50 000 kronor till den som kan ge tips som leder till ett gripande.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta