Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Kolla upp om din flytväst behöver åtgärdas. Foto: Konsumentverket
Säkerhetsrisk på flytvästar – måste kallas tillbaka

Alla som köpt Fladens uppblåsbara flytvästar under de senaste åren uppmanas nu att lämna in dem för åtgärd. Detta på grund av en allvarlig säkerhetsrisk, som Konsumentverket bedömer det.

Det handlar om flytvästens gaspatron, som behöver förses med en låsmekanism, som förhindrar att patronen kan gänga ur. Fladen Fishing AB har nu inlett en frivillig återkallelse av de berörda flytvästarna.

”Alla Fladens uppblåsbara flytvästar är toppmoderna och ackrediterade med de senaste ISO-standarderna. Konsumentverket och EU har dock hittat förbättringar som kan göras på uppblåsbara västar, och har därför har EU-lagstiftningen uppdaterats. Detta gäller alla märken av västar, inte bara Fladen”, skriver företaget själv på sin hemsida.

De uppmanar nu alla återförsäljare att absolut inte sälja några uppblåsbara västar utan denna del monterad, och de skriver även att åtgärden är enkel och bara tar några minuter. Här hittar ni mer information.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta