Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Säkert vårtecken

Båtmässan i Göteborg, som öppnar på lördag,  är ett riktigt vårtecken för alla båtintresserade sportfiskare. Planerar du inte att köpa båt kan du ändå lyssna på intressanta föreläsningar eller shoppa prylar inför stundande säsong.
Utställarna på Båtmässan brukar visa långt mer än båtar och båttilbehör. Här möter vi sjöfolk av alla de slag  och vi kan kolla på spännande nyheter som gör vårt fiske enklare, bekvämare och roligare. Mässan är också ett bra ställe om man vill göra lite fynd, både bland båttillbehör och sportfiskeutrustning. Om inte annat är det ett skönt häng i väntan på öppet vatten. Du kan läsa mer om båtmässan HÄR.
Anders Nicander

Båtmässan i Göteborg är en start på säsongen för många båtburna sportfiskare. (Foto: Anders Nicander)

 


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta