Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
För andra året i rad blir det licensjakt på gråsäl. Foto: Keith Luke
Säl får skjutas vid fiskodlingar och fredade områden

Nu ändras reglerna kring licensjakt på gråsäl och skyddsjakt på knubbsäl, med syftet att skydda fisket och känsliga fiskbestånd. Det meddelar Naturvårdsverket.

De nya villkoren som myndigheten beslutat innebär bland annat att det tillåts skyddsjakt vid fiskodlingar, fredningsområden och utsättningsplatser. Tidigare har skyddsjakt enbart fått bedrivas vid plats där fiske bedrivs och där sälar orsakat skador på fiskeredskap eller tagit fångst från redskapen.
– De nya villkoren ger bättre förutsättningar att skydda fisket och känsliga fiskbestånd, säger Ebba Henning Planck, vilthandläggare på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Detta är andra året i rad som Naturvårdsverket har beslutat om licensjakt på gråsäl. Antal gråsälar som får fällas och område för licensjakten är samma som föregående år, det vill säga som mest får 2000 gråsälar för samtliga län som har kust mot Östersjön fällas.

Här kan du läsa mer.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta