Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Sälen ställer till det

Sälen hotar det kustnära yrkesfisket enligt en ny doktorsavhandling. Både grå- och knubbsälsbestånden ökar och sälarna har blivit specialister på att jaga i fiskeredskapen.
Härom veckan berättade vi att professor Kerstin Johannesson säger att trycket från sälen måste minska för att torsken ska kunna återetablera sig i Bohusläns fjordar. Sälen äter så mycket torsk att det inte hjälper med att införa fiskeförbud för att få beståndet att växa menar Johannesson.
I dagens GP läser vi att marinbiologen Sara Köningson i sin doktorsavhandling bland annat titta på hur sälen påverkar det småskaliga kustfisket. Skadorna från sälangreppen är så omfattande att det hotar fisket, menar Köningsson. I Östersjön är det torskfisket som hotas och på Västkusten äter sälen ur ålryssjorna.
Det finns en mycket liten skyddsjakt av säl längs Västkusten men den har hittills fungerat dåligt.
Viktigt att notera är att hade inte den ekologiska balansen rubbats av ett alldelses för intensivt kommersiellt fiske hade sälen inte varit ett problem.
Anders Nicander

Finns det för mycket säl längs våra kuster? (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta