[/caption] " /> Sälen tar för sig och kostar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sälen tar för sig och kostar

Många hävdar att det borde betalas ut mer pengar för att utveckla fler och bättre sälsäkra redskap och mindre som ersättning för nät som givetvis lockar till sig hungriga sälar.

Östersjöns sälstam har visat positiva tendenser de senaste åren, vilket naturligtvis visar på goda förutsättningar för sälen som art och att dess miljö trots allt har en gynnsam utveckling. Men det finns också en liten baksida.
Vissa sportfiskare tycker att sälstammen är till förtret, men framför allt betalas stora belopp ut som ersättning till yrkesfiskare som fått sina redskap förstörda. Som exempel rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland att tolv yrkesfiskare vill ha ersättning för skador på sina fiskeredskap, som sälar orsakat när de tar för sig av ”gratismaten”. Enligt Gotlands länsfiskekonsulent Rolf Gydemo rör det sig om kostnader runt 2-2,5 miljoner kronor, vilket är ungefär 20 procent av värdet av de gotländska yrkesfiskarnas totala fångst.
I hela Sverige betalades förra året ut totalt 24 miljoner kronor för att förebygga och åtgärda skador som orsakats av sälens framfart.
Läs fler nyheter om säl.
Nicka Hellenberg

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta