[/caption] " /> Sälen tar för sig och kostar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Sälen tar för sig och kostar

Många hävdar att det borde betalas ut mer pengar för att utveckla fler och bättre sälsäkra redskap och mindre som ersättning för nät som givetvis lockar till sig hungriga sälar.

Östersjöns sälstam har visat positiva tendenser de senaste åren, vilket naturligtvis visar på goda förutsättningar för sälen som art och att dess miljö trots allt har en gynnsam utveckling. Men det finns också en liten baksida.
Vissa sportfiskare tycker att sälstammen är till förtret, men framför allt betalas stora belopp ut som ersättning till yrkesfiskare som fått sina redskap förstörda. Som exempel rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland att tolv yrkesfiskare vill ha ersättning för skador på sina fiskeredskap, som sälar orsakat när de tar för sig av ”gratismaten”. Enligt Gotlands länsfiskekonsulent Rolf Gydemo rör det sig om kostnader runt 2-2,5 miljoner kronor, vilket är ungefär 20 procent av värdet av de gotländska yrkesfiskarnas totala fångst.
I hela Sverige betalades förra året ut totalt 24 miljoner kronor för att förebygga och åtgärda skador som orsakats av sälens framfart.
Läs fler nyheter om säl.
Nicka Hellenberg

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta