Förra veckan filmades två sillkungar, långsamt kryssandes i ytan utanför den japanska kusten. Ryktet säger att när sillkungen simmar högt upp så är det något som inte stämmer, ett jordskalv kan vara på gång menar forskarna. Se filmen här på Fiskejournalen. " /> Sällsynt fisk varnar för jordbävning | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Mathias Arnham
Antagligen är det här första gången någonsin två sillkungar filmas på en och samma gång.
Sällsynt fisk varnar för jordbävning

Förra veckan filmades två sillkungar, långsamt kryssandes i ytan utanför den japanska kusten. Ryktet säger att när sillkungen simmar högt upp så är det något som inte stämmer, ett jordskalv kan vara på gång menar forskarna. Se filmen här på Fiskejournalen.

Vissa ljusskygga fiskarter visar sig sällan för människan, ja det kan ta flera år mellan rapporterna. Senaste rapporten av den mycket sällsynta djuphavsarten sillkung (Regalecus glesne) kommer från kusten utanför Fukui Prefekturregionen i Japan. Två sillkungar, simmandes sida vid sida bröt ytan framför förvånade åskådare. Fiskarna som var sex till sju meter långa simmande runt i hamnen utanför staden Echizen. Skådespelet varade två timmar innan de majestätiska fiskarna åter begav sig ner i djupet, kanske ända ner till 1000 meter där de brukar hålla till.

… fiskarna åter begav sig ner i djupet, kanske ända ner till 1000 meter där de brukar hålla till.

Känslig för vibrationer
Forskarna tror att just sillkungen är extra känslig för vibrationer. Flera gånger har det hänt att sillkungar hittats, ofta uppspolade på stränder innan jordskalv. För två år sedan skedde just detta fenomen före en jordbävning i Filippinerna. Jordbävningen nådde hela 6,5 på richterskalan och flera människor dödades.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta