Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Ett exemplar av långfenad tonfisk hittades i Strömstad. Foto: Dick Högberg
Sällsynta fisken hittades på strand i Strömstad

Den blåfenade tonfiskens återkomst till svenska västkusten har mötts av stort jubel. Nu har även den långfenade tonfisken siktats – närmare bestämt på land.

Fyndet vid en åmynning i Strömstad har blivit en snackis i lokala fiskekretsar. Det var Johan Thörnäs och kompisen Dick Högberg som med hjälp av Sportfiskarnas Markus Lundgren lyckades artbestämma den strandade fisken.
– Det snackades först om att det var en liten blåfenad tonfisk, men det handlar alltså om en långfenad tonfisk, eller Albacore som den heter i folkmun, berättar Dick Högberg för Fiskejournalen.

Enligt honom så är det första gången arten har siktats i Sverige, och förhoppningen är förstås att den kommit hit i ett större antal.
När vi pratar med honom så befinner han sig till sjöss, just tillsammans med Johan Thörnäs, för att försöka lura ett exemplar till hugg.
– Vi tänkte göra ett försök, för att kolla om det finns fler i området. Vi fiskar med wobbler i hög fart, mellan 5–8 knop, berättar Dick Högberg fullt medveten om att de letar efter en nål i en höstack.

Det latinska namnet för långfenad tonfisk är Thunnus alalunga, och ett vuxet exemplar kan nå en vikt av 60 kilo. Fisken som hittades i Strömstad uppskattades väga omkring 7 kilo, och den ska nu undersökas närmare av Sveriges lantbruksuniversitets havsfiskelaboratorium i Lysekil.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Gissa hur mycket den här gäddan vägde! Foto: Privat
Jösses vilken smal gammelgädda Jessica fick

Vi inleder veckan med att snacka om kondition – nämligen fiskars kondition. Jessica Dolk fick häromdagen en gammelgädda som tål att visas upp för allmänheten.

Inte i bästa kondition.

När det gäller gäddor så går det sällan att fastställa vikten utifrån längden, i synnerhet inte under våren och lekperioden då det kan variera väldigt mycket. Gäddan som Jessica Dolk fick är ett praktexempel på att vikt och längd inte alltid harmoniserar. Den var hela 112 centimeter lång, men vägde bara 6 kilo.

– Ibland blir en längd missvisande då den egentligen inte säger ett dugg om hur stor en gädda är. Jag gissar att den är väldigt gammal, säger Jessica till Fiskejournalen.

Hon berättar att gäddan totalslukade betet på grunt vatten, och att den fick simma tillbaka efter lite bortplockade av iglar och maskar.
Nu undrar vi om ni också fått en extremt smal gädda? Visa gärna upp den isåfall på vår Facebook!

Du kanske även gillar detta