Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Samma gädda igen – och igen

Den här gäddan är en riktig gammal bekant till Daniel Timblad. Han har fångat den – och anmält den till 100-klubben – inte mindre än tre gånger!
Den feta och välmående gäddan som bor i Umeå skärgård är ett härligt bevis på att det fungerar fint att återbruka stora gäddor. Daniel har nämligen fångat samma gädda tre gånger, först med ett års mellanrum och sedan med någon timma mellan huggen.
Första gången Daniel träffade den välvuxna gäddmadamen var för ett år sedan. Hon mätte då 108 centimeter och vägde dryga tio pannor. 350 dagar senare, den 5 mars i år, möttes de båda igen. Den här gången hade gäddan bantat några hekto, men höll sig fortfarande över tiokilosgränsen. Hon hade dessutom vuxit fyra centimeter och mätte nu in på 112 centimeter.
Men det var en dryg timma senare som det riktigt märkliga hände:

”Att det bara skulle ta en timme och en kvart till nästa dejt hade jag aldrig kunnat tänka mig, när jag lyfte spöt för mothugg på ett spö hundra meter bort från den senaste fångsten. Upp kommer samma dam som jag fångat tidigare på morgonen. Helt otroligt! Ett fantastiskt bevis på att C&R fungerar,” skriver Daniel i anmälan till 100-klubben.
Svenne Andersson

Daniel Timblad med gäddan som han brukar dejta med jämna mellanrum. Senaste gången vid två tillfällen samma dag.

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta