Samrådsmöte om fiskeregleringar på Bratten

vitrocka från Bratten

En vitrocka återutsätts vid Bratten. (Foto: Markus Lundgren)

Sportfiskarna:
Sportfiskarna bjuder in till samrådsmöte om fiskeregleringar på Bratten. Mötet kommer att äga rum onsdag 19 juni klockan 18.30 på Sportfiskarnas regionkontor i Göteborg.
Anledningen till mötet är de förslag på fiskeregleringar som länsstyrelsen i Västra Götaland är ansvariga för att ta fram och som kommer att presenteras under kvällen. Havs- och vattenmyndigheten (HaV) kommer också att presentera den vägledning för reglering av fiske i marina skyddade områden som lades fram tidigare i år. Ärendet kommer att gå ut på remiss efter sommaren och det är därför angeläget att alla synpunkter nu kommer in.
Bratten är ett utsjöområde beläget mitt i Skagerrak och området är unikt tack vare sina rev, raviner och hårdbottnar på djupt vatten. Här återfinns bland annat koraller som inte hittas någon annanstans längs svenska kusten. 2011 blev Bratten ett marint Natura 2000-område, vilket innebär att det inom EU anses ha en särskilt värdefull natur vars biologiska mångfald ska skyddas. Området trålas i stor omfattning av främst svenska och danska båtar, men även båtar från Norge yrkesfiskar där. Nordhavsräkan är en viktig fångst.
För sportfiskare är Bratten ett spännande djuphavsområde och en sista utpost där man fortfarande har chans på spännande och storvuxna fiskar som hajar, rockor, långa och lubb. Tack vare Brattens läge långt ut till havs är det otillgängligt för de flesta och besöks av en liten skara sportfiskare under en säsong. Den fina matfisken lubb är den vanligaste fångsten, medan hajar och rockor oftast återutsätts.
Sportfisket bedrivs företrädelsevis i det ravinsystem som utgör en mindre del av Natura 2000-området. Ravinerna håller största delen av områdets höga naturvärden, bland annat hornkoraller och sjöpennor. Det främsta problemet med sportfisket i området är linors och tackels påverkan på koraller och viss skadepåverkan har observerats i undervattensfilmer, vilket också kommer att diskuteras under kvällen. Frågan kring ankringsförbud i ravinsystemet och obligatorisk AIS för fritidsfisket i området har lyfts av länsstyrelsen och kommer också att tas upp för diskussion.
Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund har det senaste året fört en nära dialog med den arbetsgrupp som har ansvar för att ta fram ett förslag på fiskeregleringar för Natura 2000-området Bratten. Förbundet har drivit frågan om en zonerad förvaltning, där sportfiskets påverkansgrad borde anses så liten att kraftiga inskränkningar inte är acceptabla. Förvaltning innebär att kunna vidta åtgärder när så behövs och förbundet anser att sportfisket i området i nuläget inte har den påverkansgrad som motiverar kraftiga inskränkningar. Zonering och en adaptiv förvaltning innebär istället att man längre fram, vid behov, kan se över regleringsfrågan.

Om diskussionsmötet:

Plats: Sportfiskarna region Väst
Sjölyckan 6
416 55 Göteborg
Tid: onsdag 19/6 kl. 18.30

18.30 – 18.50

Markus Lundgren
Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund
– Kort presentation
– Sportfisket på Bratten

18.50 – 19.00
Lena Tingström
Havs- och vattenmyndigheten (HaV)
– HaV:s vägledning för fiskeregleringar i marina skyddade områden

19.00 – 19.30
Maria Kilnäs
Länsstyrelsen i Västra Götalands län
– Framtagandet av fiskeregleringar för Bratten – presentation av förslag

19.30 –
Diskussion (eventuellt gruppdiskussioner)

Sportfiskarna välkomnar alla synpunkter i frågan och hoppas därför att berörda sportfiskare kommer in med sina åsikter och erfarenheter kring fisket på Bratten.

OBS!
Anmälan
till samrådsmötet och mer information:
markus.lundgren@sportfiskarna.se
031-83 44 62

Sportfiskarna bjuder på fika.

Välkomna!

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...