Sanslös gäddsvit från Siljan

Mattias med en enorm Siljansgädda på 127 centimeter och 15530 gram. Foto: Mattias Lindberg

Den duktiga gäddfiskaren Mattias Lindberg är van vid att fånga stora fiskar i Siljan, men den senaste tiden har fisket överträffat allt han tidigare upplevt. Den glödheta säsongen nådde sin kulmen i tisdags, då fyra 11-plussare kom upp under samma pass. Störst var en bjässe på över 15,5 kilo!

Gäddorna i tisdags togs på trolling under optimala förhållanden. Känslan i båten var på topp och redan efter en kvarts fiske högg det på ett av spöna.
– Det blev tvärstopp direkt och jag var tvungen att lätta på bromsen. Jag förstod direkt att det var en riktigt fin fisk och fick ta det försiktigt.

”Fisken gjorde rusningar åt alla håll…”

Fisken gjorde rusningar åt alla håll och det tog nästan en halvtimme att få in den till båten. Först då såg vi att den var riktigt stor och jag gissade att den vägde omkring 12 kilo. Men så fort den låg på avkrokningsmattan förstod vi att den var betydligt större än så, berättar Mattias.

Och mycket riktigt, den 127 centimeter långa fisken vägde hela 15530 gram. Lyckan ombord var total och ett nytt personbästa var ett faktum!
– Det kändes helt fantastiskt. Gäddorna har hunnit äta upp sig under sommaren och det syntes verkligen på den här, säger Mattias.

Foto: Mattias Lindberg

Foto: Mattias Lindberg

Fisket fortsatte efter att gäddan simmat vidare. Knappt en timme senare var det dags igen, men den här gången bugade två spön samtidigt. De båda vännerna fick kämpa med varsin fisk och kunde till slut lyfta upp två elvakilosgäddor. Snacka om dubbelhugg!

En av gäddorna från dubbelhugget. Fisken mätte 120 centimeter och vägde 11,45 kilo. Foto: Mattias Lindberg

Innan dagens var till ända hade ytterligare en av Siljans jättegäddor fått vända i båten. Även den bjöd på en härlig fajt och vågen stannade på 12350 gram.

Dagens sista storgädda var 115 centimeter lång och vägde 12,35 kilo. Foto: Mattias Lindberg

Mattias berättar att samtliga gäddor tog på samma typ av bete och i samma färg. Självklart blir man nyfiken på vilket?
– Ha ha det vill jag inte berätta. Vi har lagt ner mycket tid på att hitta rätt så det får andra också göra. Men jag kan avslöja att det rör sig om en ”vanlig gäddvobbler” på knappt 20 centimeter som fiskas i frivattnet utan extra tyngder, berättar han.

”Fint väder utan vind brukar vara bäst. Då kan vi presentera betet på rätt sätt och samtidigt verkar fisken vara aktiv”

Varför fisket är så bra just nu kan man förstås bara gissa sig till. Men Mattias tror att vädret har betydelse.
– Fint väder utan vind brukar vara bäst. Då kan vi presentera betet på rätt sätt och samtidigt verkar fisken vara aktiv, berättar han.

Man skulle kunna tro att Mattias nu blivit mätt på framgångar efter hans galna säsong.
– Inte alls. Det här är det roligaste som finns. Jag är faktisk ute och fiskar nu, hälsar han via en knastrig lina.

Vill du veta mer om Mattias fiske? Följ honom i så fall på instagramkontot thepikesquad.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Jätterymning av lax i Chile

Stormbyar ledde till att drygt 900 000 laxar nyligen rymde från en laxodling i södra Chile. Omkring 250 000 rymlingar har hittills fångats in. Fisken är inte lämplig som föda och eftersom den inte förekommer naturligt i området är oron stor för ekologiska problem.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...