Sanslöst torskfiske i Norge

Vårfisket efter stortorsk slår alla tidigare rekord. Vi har tidigare rapporterat om torskar över 30 kilo från Söröya. De överträffas nu av en bjässe på 37,1 kilo, fångad utanför Tromsö!
Enligt rapporter från flera organisationer har torskbeståndet i Barents hav återhämtat sig bra, sedan man lyckats begränsa det omfattande tjuvfiske i området. Det är kanske detta som nu avspeglar sig i de fantastiska sportfiskefångsterna i norra Norge.
Under våren drar torsken (skreien), söderut för att leka i de djupa nordnorska fjordarna. Därifrån har vi de senaste veckorna fått rapporter om enorma fångster på spö. Från Söröya rapporteras att Daniel Nilsson, Höör fått en torsk på 31,65 kilo och att Peter Dahlgren, Säffle hivat en som vägde 31,85 kilo.
Båda dessa bjässar hamnar dock i skuggan av den oerhörda torsk som fiskeguiden Marcus Åhlund fick i förrgår. Han var med om ett makalöst torskfiske på ett område som heter Malangsgrunden. Under turen fångades inte mindre än tio torskar över 20 kilo.
Marcus, som har en bakgrund på SportfiskeAkademin i Forshaga, har hunnit skaffa sig rutin som fiskeguide. På grund av den hårda strömmen valde han att fiska med pilk. Det var tydligen rätt metod för att komma ner till torsken som stod nära botten på 50 meters djup. Efter en tung fajt fick Marcus upp fisken och förstod att den var nära det norska rekordet på 37,5 kg. På grund av det fina fisket avstod han från att få den vägd genast. När den landade på vågen, åtskilliga timmar senare, noterades den jättelika torsken till 37,1 kg. Den var rejält tjock om magen, 95 centimeter i omkrets vid en längd av 150 centimeter.
Svenne Andersson

Med den här bjässen var Marcus Åhlund nära att radera ut det norska rekordet.

Med den här bjässen var Marcus Åhlund nära att radera ut det norska rekordet.


Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...