Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Sanslöst torskfiske i Norge

Vårfisket efter stortorsk slår alla tidigare rekord. Vi har tidigare rapporterat om torskar över 30 kilo från Söröya. De överträffas nu av en bjässe på 37,1 kilo, fångad utanför Tromsö!
Enligt rapporter från flera organisationer har torskbeståndet i Barents hav återhämtat sig bra, sedan man lyckats begränsa det omfattande tjuvfiske i området. Det är kanske detta som nu avspeglar sig i de fantastiska sportfiskefångsterna i norra Norge.
Under våren drar torsken (skreien), söderut för att leka i de djupa nordnorska fjordarna. Därifrån har vi de senaste veckorna fått rapporter om enorma fångster på spö. Från Söröya rapporteras att Daniel Nilsson, Höör fått en torsk på 31,65 kilo och att Peter Dahlgren, Säffle hivat en som vägde 31,85 kilo.

Båda dessa bjässar hamnar dock i skuggan av den oerhörda torsk som fiskeguiden Marcus Åhlund fick i förrgår. Han var med om ett makalöst torskfiske på ett område som heter Malangsgrunden. Under turen fångades inte mindre än tio torskar över 20 kilo.
Marcus, som har en bakgrund på SportfiskeAkademin i Forshaga, har hunnit skaffa sig rutin som fiskeguide. På grund av den hårda strömmen valde han att fiska med pilk. Det var tydligen rätt metod för att komma ner till torsken som stod nära botten på 50 meters djup. Efter en tung fajt fick Marcus upp fisken och förstod att den var nära det norska rekordet på 37,5 kg. På grund av det fina fisket avstod han från att få den vägd genast. När den landade på vågen, åtskilliga timmar senare, noterades den jättelika torsken till 37,1 kg. Den var rejält tjock om magen, 95 centimeter i omkrets vid en längd av 150 centimeter.
Svenne Andersson

Med den här bjässen var Marcus Åhlund nära att radera ut det norska rekordet.

Med den här bjässen var Marcus Åhlund nära att radera ut det norska rekordet.


Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta