[/caption] " /> Satsa på en borstmask för havsöring | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Satsa på en borstmask

När havsöringen frossar på borstmask är fisket ofta galet bra. (Foto: Anders Nicander)

Det råder Klondyke-stämning på Västkusten nu när öringfisket stundtals är helt lysande. Dessutom tycks varenda havsvik  och öringmage vara fylld av borstmaskar vilket ytterligare höjer intensiteten i fisket.
Borstmasken är ett viktigt bytesdjur för många fiskar i havet. När borstmasken leker är den ett lättfångat byte och fisken tycks jaga den med smått galen energi.
Därför är en bortmaskimitation är ett måste i varje flugask. Det finns mängder med snygga imitationer men även en gammal kändis som Wolly Bugger funkar fin-fint. I södra Bohuslän har borstmasken en grön-svart metallisk färg som lätt låter sig imiteras av glittrigt chenille.
Fiskar du inte fluga så pröva en borstmaskimitation bakom ett kastflöte av Bombarda-typ.
Borstmaskimitationen ska fiskas långsamt och gärna med en glidande rörelse genom vattnet. Huggen är ofta försiktiga så pass på!
Läs fler notiser om havsöring.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta