Just nu:
Annons
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige
Satsar på fiskevård – nu kan de vinna Miljömålspriset 2020

Det uppskattas när kraftbolag satsar på biologisk mångfald. Det slår Naturvårdsverket fast, som nu nominerat Tranås Energi till Miljömålspriset 2020.

Fiskejournalen har denna vecka berättat om nyheten att Jämtkraft väljer att riva ut det omdebatterade kraftverket i Långforsen i Långan. Några som redan lyfts fram som föredömen inom området är Tranås Energi, och nu uppmärksammas de tillsammans med Klippans kommun och Nordanstigs kommun för sina satsningar att återställa vattendrag.

Motiveringen till nomineringen i kategorin Uthållighet och långsiktighet lyder:

Annons

”Att som liten kommun satsa på ett omfattande och kostsamt projekt som att riva kraftverk eller bygga faunapassager för att gynna den biologiska mångfalden i åar och vattendrag är svårt och kräver beslutsamhet och uthållighet. Miljömålsprisets jury vill lyfta fram två kommuner och ett kommunalt bolag som bidrar till miljömålet Levande sjöar och vattendrag genom att göra just detta.”

– För oss är det en självklarhet att värna om naturen genom återställande och bevarande av biologisk mångfald och ekosystem. Då vi bedrivit vårt arbete sedan 2006, då den första fiskvägen byggdes, vet vi också att det faktiskt fungerar och att vårt arbete gör skillnad, säger Niklas Johansson, vd på Tranås Energi, i ett pressmeddelande.

Den 6 maj ska årets vinnare av Miljömålspriset 2020 presenteras på konferensen Miljömålsdagarna i Nyköping.

Läs om satsningarna här nedan:

Kommun köper tre kraftverk och återställer vattendrag

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta