Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nästan 19 000 laxar passerade vid Jockfall denna säsong. Foto: Privat
Satsning gav succé – stor ökning av laxvandring

Här kommer ett glädjebesked för laxvänner. Insatserna för att förbättra fiskvägarna i Jockfall och Linafallet i Norrbotten blev en succé, åtminstone utifrån hur mycket fisk som har passerat.

Fiskejournalen har tidigare berättat om glädjesiffrorna för laxvandring i Kalixälven vid Jockfall, där nu länsstyrelsen kan summera säsongen. Totalt passerade 18 818 laxar detta år, jämfört med den tidigare toppnoteringen 2013 på cirka 15 039 laxar.
Samma tendens märks vid Linafallet, som ligger precis norr om Linaälvens utflöde i Ängesån. Där passerade 2 330 laxar, vilket kan jämföras med den tidigare toppnoteringen på 1 281 laxar.

Renoverade fiskvägar
Enligt Länsstyrelsen i Norrbotten är en bidragande del till ökningen att de renoverat fiskvägarna under vintern 2019, vilket Havs- och vattenmyndigheten var med och finansierade.

– Vi ser en markant ökning av lax som passerar genom fiskvägarna per dag samt att den totala mängden ökade rejält jämfört med andra älvar där räkning av laxvandring genomförs. Det skvallrar om att våra åtgärder faktiskt har effekt på hur fisken tar sig genom fiskvägarna, säger Stefan Stridsman vid Länsstyrelsen i Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Gissa hur mycket den här gäddan vägde! Foto: Privat
Jösses vilken smal gammelgädda Jessica fick

Vi inleder veckan med att snacka om kondition – nämligen fiskars kondition. Jessica Dolk fick häromdagen en gammelgädda som tål att visas upp för allmänheten.

Inte i bästa kondition.

När det gäller gäddor så går det sällan att fastställa vikten utifrån längden, i synnerhet inte under våren och lekperioden då det kan variera väldigt mycket. Gäddan som Jessica Dolk fick är ett praktexempel på att vikt och längd inte alltid harmoniserar. Den var hela 112 centimeter lång, men vägde bara 6 kilo.

– Ibland blir en längd missvisande då den egentligen inte säger ett dugg om hur stor en gädda är. Jag gissar att den är väldigt gammal, säger Jessica till Fiskejournalen.

Hon berättar att gäddan totalslukade betet på grunt vatten, och att den fick simma tillbaka efter lite bortplockade av iglar och maskar.
Nu undrar vi om ni också fått en extremt smal gädda? Visa gärna upp den isåfall på vår Facebook!

Du kanske även gillar detta