Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Fiskarna i Vindelälven ska slippa utsättas för medicinrester.
Satsning i norr kan ge friskare fiskevatten

Nyligen berättade Fiskejournalen om de höga halterna av medicinrester i svenska vattendrag, och i synnerhet i Fyrisån i Uppsala. En satsning i fiskeeldoradot Sorsele kan nu bilda modell för hur svenska vatten kan renas.

Där har det nämligen invigts en pilotanläggning som ska ta bort läkemedel ur vattnet som släpps ut från reningsverket. Detta ska innebära att Vindelälven och dess harrar, öringar och andra arter slipper exponeras för medicinrester.

Det är Naturvårdsverket som fram till år 2023 delar ut 170 miljoner kronor i bidrag till åtgärder som kan förbättra vattenmiljön, och tre av dessa har gått till pilotanläggningen i Sorsele.

– Lokalt finns en tradition av att värna om natur och fiske. Då måste vi från kommunen försöka göra det också, säger gatukontorets enhetschef Lars-Gunnar Burman till SVT Västerbotten som har gjort ett inslag om reningsverket.

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta