Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Satsning på rovfisken

Med hjälp av anslag från stiftelsen Baltic Sea 2020 gör Sportfiskarna en storskalig satsning för att hjälpa rovfisken i Östersjön. Målet är ett tjugotal restaureringsprojekt för att främja återväxten av rovfisk.
Stiftelsen Baltic Sea 2020 är en privat, oberoende stiftelse, vars mål är att stimulera konkreta åtgärder för Östersjön.
– Vi har tidigare satsat på åtgärder för att stärka Östersjöns torskbestånd. Nu breddar vi vårt engagemang till att också arbeta för ett bättre kustfiske. Vi tror att ökade bestånd av gädda och abborre, på ett liknande sätt som torsken, kan bidra till en bättre miljö och ett klarare vatten i kustzonen samtidigt som rekreationsvärdet av vår närmiljö stärks”, säger Conrad Stralka, verksamhetschef på Baltic Sea 2020.
Sportfiskarna har, under de senaste åren engagerat sig för att restaurera lek- och uppväxtområden för rovfisk, bland annat i Stockholms skärgård. Nu satsar man på att bredda den verksamheten.
Svenne Andersson

Gäddan är mycket viktig för våra skärgårdar – men behöver hjälp med reproduktionen.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta