Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Satsningen gick hem

Rasmus Jonsson bestämde sig för en rejäl satsning på Strike Pro Giant. Vobblern fick vara kvar i vattnet – och det lönade sig. I slutet av september krokade han två fina 100-klubbare.
I anmälan till 100-klubben skriver Rasmus, som bor i Sandviken, att han fiskat sin Giant flera gånger utan resultat – men till slut bestämde sig för att ge den en riktig chans. Det visade sig att magkänslan var rätt; Gianten levererade!
Först blev det en 105-centimetare och veckan senare den fina 109-centimetaren på bilden ovan. Båda fångade på trolling i sjön Öjaren. Speciellt den sistnämnda gäddan blev minnesvärd. Rasmus hade trollat hela förmiddagen utan nämnvärt resultat när han bestämde sig för en sista sväng runt grundet mitt ute i sjön. Där blev det ett kanonhugg, men gäddan släppte efter få sekunder. Så Rasmus drog igång motorn igen – och han väl inte mer än 15 meter innan det slet till i spöt igen. Den här gången fäste krokarna och efter en tuff fajt kom den snygga gäddan upp för ett kort besök i båten.
Svenne Andersson

Rasmus Jonsson med en snygg 100-klubbare från sjön Öjaren.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta