Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
En av många åtgärder i Skärjån är att sätta ut öringyngel. Foto: Ingemar Näslund
Satsningen som ska få Skärjåns öringar tillbaka

Vattendraget Skärjån, på gränsen mellan Gästrikland och Hälsingland, klassas som nationellt värdefull av Naturvårdsverket. Nu arbetar många flitiga händer för att öringen ska kunna trivas där igen.

Liksom många andra vattendrag är Skärjån kraftigt påverkad, bland annan genom flottledsrensning och dammar, samt att den nästan torrläggs vissa somrar eftersom en del av vattnets avleds till Hamrångesån för elproduktion.
Förutsättningarna är med andra ord inte optimala för att fiskar, musslor och andra vattenvarelser ska frodas. Nu har dock Sportfiskarnas lokalförening Ljusne Flugfiskeklubb krokat arm med Stora Enso Skog AB i ett samarbete för att vända trenden.

Det har tagits fram en omfattande åtgärdsplan för Skärjån, där det bland annat ingår återställda lekplatser och utsättning av öringyngel. Den första etappen genomfördes i höst, då en strömsträcka nedströms sjön Stor-Skärjan restaurerades. Förhoppningen är att det inom en femårsperiod ska finnas ett stabilt öringbestånd som är självreproducerande.
– Efter många år av väntan, ända sedan 1985, så kan vi nu se framtiden an med stor tillförsikt, säger Kjell Jansson, sekreterare i Ljusne Flugfiskeklubb på Sportfiskarnas hemsida.
Här på deras hemsida kan du läsa mer om satsningen i Skärjån.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta