Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Sätt krydda på båtlivet

Havstulpaner är en plåga för alla som har båt längs västkusten. En inte ny, men väl fungerande, lösning finns i kryddhyllan.
Här om året pratades det om att man kunde blanda cayennepeppar i båtbottenfärgen och på så vis få ett lika gott skydd som man fick med de gamla, mer miljöfarliga, färgerna. De flesta avfärdade nog idén och andra glömde bort den.
Inför årets sjösättning pratade jag med några båtägare som verkligen provat. De var lyriska över resultat och sa att nu behöver man varken vara en miljögris eller slita med att få bort alla havstulpaner. En burk cayennepeppar per burk färg ska vara lagom och det är viktigt att man blandar väl.
Anders Nicander

En burk cayennepeppar – kan det verkligen vara så enkelt? (Foto: Anders Nicander)

En burk cayennepeppar – kan det verkligen vara så enkelt? (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta