Schöön seger i Rapala Cup

Johan Schöön vann Rapala Cup 2012. Normark, Unga sportfiskare och Fiskejournalen lyfter på fiskekepsen och säger grattis.

En segrare är korad i Rapala Cup. Det blev Johan Schöön från Lomma som kammade hem förstapriset med hela 43 fångade arter.
– Riktigt kul, säger Johan när vi meddelar att han vunnit.

Johan Shöön är 15 år gammal och bosatt i Lomma, utanför Malmö. Han har fiskat så länge han kan minnas och när hans storebror tipsade honom om tävlingen Rapala Cup, så tvekade han aldrig.
– Familjen skulle åka till Nordnorge strax efter tävlingsstaren, så jag kom igång med många arter snabbt.
Detta gav blodad tand och sedan har det bara rullat på, enligt Johan. Av de 43 arter han samlat på sig i tävlingen är han mest stolt över rödspättan. Den vägde över ett kilo och fångades ganska långt söderut i Öresund, där arten är relativt ovanlig.
Den vinnande taktiken var ganska självklar, men beundransvärd i sig.
– Det gäller att nöta på och variera fiskevatten, förklarar Johan.
Han berättar att sommarlovet bestod av fiske och åter fiske. Han svingade spöet varje dag och oftast i saltvatten, den miljö han helst utövar sin favorithobby. När skolan startade fiskade han en gång i veckan och ibland mer då han låg bra till på läxfronten.
Johan Schöön fyller 16 nästa år och kommer göra sitt bästa för att försvara titeln ”vinnare i Rapala Cup”.
Tävlingen lockade 629 tävlande och 2588 anmälda fiskar.
Här hittar ni den slutställningen i Rapala Cup.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...