[/caption] " /> Schöön seger i Rapala Cup | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Schöön seger i Rapala Cup

Johan Schöön vann Rapala Cup 2012. Normark, Unga sportfiskare och Fiskejournalen lyfter på fiskekepsen och säger grattis.

En segrare är korad i Rapala Cup. Det blev Johan Schöön från Lomma som kammade hem förstapriset med hela 43 fångade arter.
– Riktigt kul, säger Johan när vi meddelar att han vunnit.

Johan Shöön är 15 år gammal och bosatt i Lomma, utanför Malmö. Han har fiskat så länge han kan minnas och när hans storebror tipsade honom om tävlingen Rapala Cup, så tvekade han aldrig.
– Familjen skulle åka till Nordnorge strax efter tävlingsstaren, så jag kom igång med många arter snabbt.
Detta gav blodad tand och sedan har det bara rullat på, enligt Johan. Av de 43 arter han samlat på sig i tävlingen är han mest stolt över rödspättan. Den vägde över ett kilo och fångades ganska långt söderut i Öresund, där arten är relativt ovanlig.
Den vinnande taktiken var ganska självklar, men beundransvärd i sig.
– Det gäller att nöta på och variera fiskevatten, förklarar Johan.
Han berättar att sommarlovet bestod av fiske och åter fiske. Han svingade spöet varje dag och oftast i saltvatten, den miljö han helst utövar sin favorithobby. När skolan startade fiskade han en gång i veckan och ibland mer då han låg bra till på läxfronten.
Johan Schöön fyller 16 nästa år och kommer göra sitt bästa för att försvara titeln ”vinnare i Rapala Cup”.
Tävlingen lockade 629 tävlande och 2588 anmälda fiskar.
Här hittar ni den slutställningen i Rapala Cup.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta