Schysst fiske!

90 procent av världens fiskbestånd är fiskade till max eller överfiskade. Inte schysst fiske med andra ord.

90 procent av världens fiskbestånd är fiskade till max eller överfiskade. Inte schysst fiske med andra ord.

Världens fiskbestånd är allvarligt hotade av industrifiske. Monsterbåtar dammsuger haven på fisk och fångar ofta andra havslevande djur som delfiner, hajar och sköldpaddor, som sedan slängs döda eller döende överbord. I en ny rapport lyfter Greenpeace fram 20 av de värsta monsterbåtarna inom EU.
Såhär säger Dima Litvinov som är havsmiljöansvarig på Greenpeace om deras kampanj: ”Vi kan stoppa den här galenskapen tillsammans. Uppmana fiskeriminister Sven-Erik Bucht att få bort monsterbåtarna från våra hav och verka för ett schysst, småskaligt fiske. EU har redan antagit en bra, gemensam lagstiftning, men nu måste vi se till att den följs.
Över hela världen kämpar lokala, småskaliga fiskare för sin överlevnad på grund av monsterbåtarnas härjningar. Småskaliga, skonsamma fiskare kunde tidigare enkelt fånga det som behövdes för att försörja sig och sina familjer. De använder fiskeredskap som har liten påverkan på havsmiljön. Många av dem kämpar dagligen för att kunna fortsätta. Det är inte schysst. Inte mot dem, inte mot haven och inte mot dig.
90 procent av världens fiskbestånd är fiskade till max eller överfiskade. Det tar 50 mauretanska fiskekanoter ett år att fiska lika mycket som vissa monsterbåtar gör på en dag. Om det fortsätter på samma sätt kommer fisk i framtiden att vara en ovanlig och dyr delikatess.
Det behöver inte vara så här, inte om vi ändrar sättet vi fiskar på. 80 procent av EUs fiskeflotta består av småskaliga fiskare, men de får en väldigt liten del av fiskekvoterna. EU-länderna måste börja följa sin egen lagstiftning och låta småskaliga, skonsamma fiskare ta hand om fisket.
Uppmana fiskeriminister Sven-Erik Bucht att få bort monsterbåtarna från vår fiskeflotta och stödja ett schysst, småskaligt fiske.
Tack för att du är med och stoppar det destruktiva överfisket!
Dima Litvinov
Havsmiljöansvarig, Greenpeace ”

PS. Visste du att mer än 10 procent av jordens befolkning är beroende av fiske för sitt uppehälle? Om vi inte stoppar monsterbåtarna står många människor snart utan försörjning.

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...