Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Schüttes träffande karikatyr

Även om det faktiskt händer en och annan positiv sak i vattenkraftsfrågan nuförtiden, så är det långt kvar innan verkligheten ser ut som den borde.
Fortfarande saknar den absoluta majoriteten av alla kraftverk och dammar fungerande fiskvandringsvägar. Fortfarande kan inte laxar, öringar, ålar och andra vattenlevande varelser nå sina lekområden och fortfarande finns det ingen lagstiftning som tvingar alla kraftbolag att bygga några vandringsvägar. Och detta trots att de har tjänat och tjänar tusentals miljoner på att skära av vattendragen.
Älvräddaren och illustratören John Schütte illustrerar detta på ett genialiskt sätt i sin senaste karikatyr. Glöm inte att stödja Älvräddarna – för fiskens och naturens skull.

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta