En åttaarmad bläckfisk har filmats när den byter färg under sömn. Forskarna tror att det kan bero på att den drömmer. Se filmen här på Fiskejournalen. " /> Se den drömmande bläckfisken byta färg | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Mathias Arnham
Kan bläckfiskar drömma? Jo det tror forskarna - se när den sovande bläckfisken skiftar i havets alla nyanser.
Se den drömmande bläckfisken byta färg

En åttaarmad bläckfisk har filmats när den byter färg under sömn. Forskarna tror att det kan bero på att den drömmer. Se filmen här på Fiskejournalen.

Bläckfisken är visserligen ingen fisk men den slutar aldrig fascinera med både intelligens och otroliga förmåga att smälta in i omgivningen. Klippet nedan filmades för den kommande dokumentären Octopus: Making Contact och visar en sovande åttaarmad bläckfisk som antagligen drömmer och skiftar i havsmiljöns alla olika färger och nyanser. Forskaren Dr Scheel försöker förställa sig vad bläckfisken drömmer om:

…visar en sovande åttaarmad bläckfisk som antagligen drömmer – den skiftar i havets alla olika nyanser.

– Hon ser en krabba och färgen förändras. Hon blir mörk. Det blir bläckfisken när den lämnar botten. Kamoufleringen använder bläckfisken när hon fångar en krabba som hon vill äta i lugn och ro utan att någon ska lägga märke till henne. Detta är verkligen fascinerande, säger Dr Scheel.

Om bläckfisken verkligen drömmer är fortfarande oklart. Vi får se vad forskarna kommer fram till. Häftigt är det varje fall.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Holm
Marcus Lindell har valt att pryda armen med ett fiskemotiv.
Bildspel: Kolla in några av läsarnas fisketatueringar!

Det vandrar omkring många levande konstverk bland Fiskejournalens läsare. Det konstaterar vi efter uppmaningen att skicka in bilder på era tatueringar. Här nedan har vi plockat ut tio vassa tatueringar från olika delar av riket.

 

Vi säger tack till Jens ”Gäddan” Hedström, Joakim Hallin, Anton Wikström, Joacim Bertilsson, Andreas Olsson, Jukka Kalliokoski, Linda-Maria Lundin, Kalle Rössvik, Jimmy Plojen Johansson och Marcus Lindell som delat med sig av sina gaddningar.

Du kanske även gillar detta