Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Robert Westin
Filmen Tillsammans för vindelälvslaxen förklarar varför laxen är viktig. Foto: E. Peter Steenstra
Se filmen Tillsammans för vindelälvslaxen

För att skydda Vindelälvslaxen från fiske så finns ett fredningsområde söder om Umeå där det är förbjudet att fiska men det finns en dispens och en kvot på att 2000 laxar får fiskas upp. Fisket kommer inte att ske under detta år.

Tidigare i år kunde Fiskejournalen rapportera att Stiftelsen för Östersjölaxen har tillsammans med ett stort lokalt engagemang lyckats köpa hela 75 procent av laxkvoten. Under denna sommar kommer 1 500 laxar att få vandra upp till sina lekplatser för att föra sina unika generna vidare.

Daniel Holmqvist som är fiskekonsulent för Ume- Vindelälvens fiskeråd medverkar i filmen.

– Laxen har ett oerhört stort symbolvärde. Den är en kulturbärare och bara vetskapen att vi har ett stark laxbestånd i älvdalen ger ett otroligt mervärde, säger Daniel.

Här kan du se kortfilmen som förklara varför laxen är viktig.

Relaterad nyhet från din region
38 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Här ringlar den prisade fiskvägen fram. Foto: Göran Billeson
Här är fina fiskvägen som tog hem förstapriset

Att bygga fiskvägar förbi kraftverk och andra vandringshinder brukar applåderas av både sportfiskare och älvräddare. Nu framhåller även arkitekter satsningen på den nya fiskvägen vid Nykvarnsholmen i Linköping.

Sveriges Arkitekter i Östergötland har nämligen utsett fiskomlöpet vid vattenkraftverket Nykvarnsholmen till vinnare av årets arkitekturpris 2020. Detta är en av de största naturvårdssatsningarna i i Linköpings historia.

– Det är jätteroligt att det här spännande och viktiga projektet uppmärksammas av Östergötlands arkitekter. När det gäller vårt fiskomlöp var det självklart viktigt att det skulle vara vacker, men det primära för oss var att uppnå en biologisk funktion vilket vi lyckats med. En stor mängd fisk, bland annat asp, har vandrat genom fiskomlöpet under 2020, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef för Vattenkraft på Tekniska verken.

Ur motiveringen går det bland annat att läsa:

”Nykvarnsholmen är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik. Tekniska förutsättningar har vävts samman med värden för vistelse och ekologi till en helhet som respekterar och ansluter väl till sitt sammanhang”.

Du kanske även gillar detta