Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Världen Anders Holm
Havsöringen på Fyn lockar en hel del svenskar till Danmark.
Se framgångarna på Fyn

På den danska ön Fyn har det under åren pågått ett omfattande projekt för att förbättra havsöringfisket längs öns kust. Nu lanseras en film om projektet – se filmen i sin helhet här!

Danmark är för sportfiskare synonymt med havsöring, med en stark kultur i kustfisket. Fyn är inget undantag, men det har behövts hårt jobb för att nå en hållbar framgång och få öns fiske att blomstra.
Martin Porsborg Hemrich, som jobbar för Havørred Fyn, är glad att nu kunna visa upp projektet via filmduken. Värt att nämna är att namnkunnige havsöringsgurun Niels Vestergaard har producerat filmen.

– Havørred Fyn är ett unikt projekt som har primärt fokus på vattendrag, havsöring och sportfisketurism. Om du går tillbaka flera år hade Fyn de mest optimala havsöringströmmarna i Danmark, men de saknade havsöringarna. Med hjälp av projektet Havørred Fyn plus massa frivilliga krafter har ön idag några av de mest produktiva vattendragen i Danmark. Så om du vill lära dig mer om havsöringen, fisket efter dem samt se ett mycket spännande natur- och återhämtningsprojekt bör du se filmen ”Havørred Fyn – Bæredygtig Succes”, säger Martin Porsborg Hemrich.

Martin Porsborg Hemrich lägger själv åtskilliga dagar på att fiska efter kustens silver. Så här beskriver han öns havsöringsfiske:

– Fyn och öarna har över 1 100 km havsöringskust i världsklass, där det finns chans att fånga en drömfisk nästan året runt. Havsöringen simmar nära land och jagar byten, och eftersom Fyn främst har grunda kuststräckor är det enkelt att vada och fiska överallt. Vem vill inte det? Fisket på den öppna kusten eller i fjordarna är tufft och ansträngande, men framförallt unikt. När du väl fått mäta dina krafter mot en stark kustöring här, så är du fast.

Nedan ser du filmen i sin helhet.

Relaterad nyhet från din region
2 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta