Ingemar Näslund på länsstyrelsen i Jämtland är nyss hemkommen från Norge där han jagade lax med spöt. Det gick ganska trögt – men däremot lyckade han fånga intressanta fiskar med kameran. " /> Se Näslunds filmklipp på fruktade puckellaxen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Puckellax i lektagen. Foto: Ingemar Näslund
Se Näslunds filmklipp på fruktade puckellaxen

Ingemar Näslund på länsstyrelsen i Jämtland är nyss hemkommen från Norge där han jagade lax med spöt. Det gick ganska trögt – men däremot lyckade han fånga intressanta fiskar med kameran.

Ingemar upptäckte nämligen några av de fruktade puckellaxarna, som i detta fall letat sig upp i Åelva. Puckellax är en invasiv art som inte hör hemma i Atlantens älvsystem, och den har även siktats i flera svenska vattendrag, bland annat i Ätran. Det är relativt ovanligt med tydliga bilder och filmklipp på puckellaxen från våra breddgrader, vilket naturligtvis gör Ingemars dokumentation intressant även för svenska ögon.

Så här berättar han själv om tillfället:

– Jag fick se en konstig mörk och inte särskilt skygg fisk när jag vadade i strömmen, och en ljusare kompis hängde med. Sprang efter kameran samtidigt som jag insåg att det nog var puckellax, en art av Stillahavslax. Ryssarna introducerade puckellax i älvar på Kola-halvön på 60-talet. Där är den sedan länge etablerad och har också spritt sig till en del nord-norska älvar. På filmen syns ett par där hannen är större och mörkare. Mycket tyder på att de snart kommer i lektagen, det vill säga betydligt tidigare än Atlantlaxen.

Ingemar är inte ensam om att fundera på vilka konsekvenser puckellaxens etablering i Norden kan få.

– Konsekvenserna för Atlantlax och för älv-ekosystemet som helhet, om det blir många puckellaxar, är väl bara delvis kända gissar jag. Den har kort uppehållstid i älven, vandrar ut som yngel vilket kanske reducerar konkurrensen, resonerar han.

Se filmklippet här nedan:

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta