Ingemar Näslund på länsstyrelsen i Jämtland är nyss hemkommen från Norge där han jagade lax med spöt. Det gick ganska trögt – men däremot lyckade han fånga intressanta fiskar med kameran. " />
Annons
Se Näslunds filmklipp på fruktade puckellaxen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Puckellax i lektagen. Foto: Ingemar Näslund
Se Näslunds filmklipp på fruktade puckellaxen

Ingemar Näslund på länsstyrelsen i Jämtland är nyss hemkommen från Norge där han jagade lax med spöt. Det gick ganska trögt – men däremot lyckade han fånga intressanta fiskar med kameran.

Ingemar upptäckte nämligen några av de fruktade puckellaxarna, som i detta fall letat sig upp i Åelva. Puckellax är en invasiv art som inte hör hemma i Atlantens älvsystem, och den har även siktats i flera svenska vattendrag, bland annat i Ätran. Det är relativt ovanligt med tydliga bilder och filmklipp på puckellaxen från våra breddgrader, vilket naturligtvis gör Ingemars dokumentation intressant även för svenska ögon.

Så här berättar han själv om tillfället:

– Jag fick se en konstig mörk och inte särskilt skygg fisk när jag vadade i strömmen, och en ljusare kompis hängde med. Sprang efter kameran samtidigt som jag insåg att det nog var puckellax, en art av Stillahavslax. Ryssarna introducerade puckellax i älvar på Kola-halvön på 60-talet. Där är den sedan länge etablerad och har också spritt sig till en del nord-norska älvar. På filmen syns ett par där hannen är större och mörkare. Mycket tyder på att de snart kommer i lektagen, det vill säga betydligt tidigare än Atlantlaxen.

Ingemar är inte ensam om att fundera på vilka konsekvenser puckellaxens etablering i Norden kan få.

– Konsekvenserna för Atlantlax och för älv-ekosystemet som helhet, om det blir många puckellaxar, är väl bara delvis kända gissar jag. Den har kort uppehållstid i älven, vandrar ut som yngel vilket kanske reducerar konkurrensen, resonerar han.

Se filmklippet här nedan:

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Är du också en fena på flugfiske? Anmäl dig då till SM! Foto: Anders Lundin
SM i flugfiske blir av – hög tid att anmäla sig

2020 är de inställda evenemangens år, men fiske tillhör de sysselsättningar som oftast går utmärkt att utöva trots Covid-19. SM i flugfiske kommer att genomföras som planerat, och det finns ännu tid att anmäla sig.

Svenska mästerskapen kommer att äga rum på tre olika skådeplatser mellan 2–4 oktober, nämligen Kolbäcksgropen (båtfiske) och Sörqvarnsforsen (strömfiske) i Hallstahammars kommun samt Ljusvattnet (landfiske) i Surahammars kommun.

Arrangörsklubb är SFK Atletfiskarna, och tillsammans med Sportfiskarna så hälsar de att det är hög tid att anmäla sig om du inte redan gjort det.
De första 30 anmälda erhåller en plats och därefter erhåller man plats som reserv. Sista anmälningsdag är måndag 28 september, meddelar Sportfiskarna på sin hemsida.

Du kanske även gillar detta