Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Se upp för is

Om bara några timmar inleds årets havsöringsäsong på Västkusten. Men på många ställen täcks havet forfarande av is
Så sent som under onsdagen låg isen i Ljungskilebukten och på stora områden i Byfjorden vid Uddevalla. Man kan gissa att många andra mer skyddade vikar inte har lyft på (is)hatten för fiskaren. Dock finns det gott om platser som bjuder på öppet vattnet. Att vattnet är så kallt som det är i år är sällan bra för fisket. Men vad gör det? Det är premiär!
Anders Nicander

Isbrytare eller vadarbyxor? På många håll ligger isen fortfarande. (Foto: Anders Nicander)

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta