Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Se upp med isen!

Superkylan har fått många vatten att börja lägga sig och de mest entusiastiska sportfiskarna är redan på väg ut till det första vinterfisket. Isfiske utan planering och rätt utrustning är livsfarligt, så ta det lugnt.
Oavsett hur kallt det är så är den första isen alltid förrädisk. Strömmar och vattenmassor som håller en förhållandevis högre temperatur kan att göra isen fryser ojämnt.
Få människor har riktig koll på vad som händer om man trillar i nollgradigt vatten när det är 10-15 grader minus i luften. Har du varit så förutseende så att du har isdubbar och räddningslina och lyckas ta dig upp riskerar du ändå att frysa ihjäl om du inte mycket snabbt kan få på dig torra kläder. Det minsta man ska ha, som sportfiskare på en is, är en bra flytoverall. Helst ska du ha en dräkt som garanterat håller dig torr om du ramlar i.

Rätt kläder kan rädda liv på isen. (Foto: Anders Nicander)

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta