Vilken start på veckan – och på hela fiskesäsongen för den delen. Sebastian Rylander fick sitt livs fångst under måndagen när han spinnfiskare upp en gädda på imponerande 16,34 kilo i Vättern. " /> Sebastians segervrål – fick jättegädda på Vättern | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

11 månader sedan Sverige Anders Lundin
Sebastian Rylander med Vätterngädda på över 16 kilo. Foto: Daniel Ivarsson
Sebastians segervrål – fick jättegädda på Vättern

Vilken start på veckan – och på hela fiskesäsongen för den delen. Sebastian Rylander fick sitt livs fångst under måndagen när han spinnfiskare upp en gädda på imponerande 16,34 kilo i Vättern.

Det har varit några galna veckor rent fångstmässigt i Sverige, där stora abborrar och gäddor avlöst varandra. Den här gången var det alltså Sebastian Rylander från Motala som fick Sportfiskarnas storfiskregister att gunga till. Han och kamraten Daniel Ivarsson har både fått runt 10 gäddor över 10 kilo tidigare, men ingen har varit i närheten av denna fisk.

Här kommer deras fångstberättelse:

– Det är en gädda som vi har lagt många timmar på att hitta, och att få ta den på spinnfiske är bara otroligt. Fisket började som många andra dagar i Vättern, väldigt segt. Vädret är strålande, ur ett semesterperspektiv, vi har knappt någon vind alls och solen lyser klart ner i Vätterns vatten. Vi var på ett ställe där vi har tagit stora gäddor innan, ett stort område där ”röding-gäddor” brukar vandra in för leken under våren, så vi visste att ett hugg skulle räcka.

STORA FISKAR EFTER BETET

Gäddan vilar i håven.

Klockan är 12–13 när vi åker ut, första tre timmarna är sega och vi fiskar då lite djupare. Vi har några mindre följare men inget som sticker ut. Vi väljer sedan att åka in på lite grundare vatten, runt två meter, för att testa lyckan, här skiftar botten kraftigt och vi får nu lite mer lera och även fläckar av vegetation. Tidigt så har Daniel en stor fisk efter, en meterfisk. Där börjar allt, vi har ett par fina gäddor som vänder vid båten och inte riktigt vill ta. Klockan närmar sig 16:30 när jag drar ett kasst med min big bandit (Red fire tiger), som jag tar hem med långa vevstopp, plötsligt ser man bara en glittrande sida som skär i vattnet och det tar tvärstopp. Gäddan gör stora huvudskakningar och några rusningar. Nu ser Daniel gäddan för första gången och säger bara högt ”den är över 15”, jag står nervös med spöt i handen och maxpuls.

VILL DELA MED SIG AV GÄDDAN

Till slut lyckas Daniel håva den magiska gäddan och glädje brister ut i båten. Vi vägde gäddan med godkänd digitalvåg (två gånger för att vara säkra), vi förstod direkt att denna gäddan var över 15 kilo dock. Vi har nämligen fångat flertalet stora gäddor ihop, bland annat en 14.1-kilos från Vättern som Daniel tog, även den spinnfiskad på våren. Vi valde dock att inte storfiskregistrera just den, då vi var rädda att ”vårt” ställe skulle synliggöras, men med denna magnifika gädda på över 16 kilo så tycker vi gäddsverige måste få ta del av den.

Med måttband mättes den till endast 117 centimeter lång, men med hela 61 centimeter runt buken och vikten 16.34 kilo. Sedan släpptes hon snabbt tillbaka och drog så fort hon nuddade vattnet, rapporterar Sebastian.

Fiskejournalen kan bara gratulera honom till en fantastisk fisk och tacka för storyn!

Läs även om denna jätteborre:

11 dygns väntan gav årets största abborre

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta