Vilken start på veckan – och på hela fiskesäsongen för den delen. Sebastian Rylander fick sitt livs fångst under måndagen när han spinnfiskare upp en gädda på imponerande 16,34 kilo i Vättern. " />
Annons
Sebastians segervrål – fick jättegädda på Vättern | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Sebastian Rylander med Vätterngädda på över 16 kilo. Foto: Daniel Ivarsson
Sebastians segervrål – fick jättegädda på Vättern

Vilken start på veckan – och på hela fiskesäsongen för den delen. Sebastian Rylander fick sitt livs fångst under måndagen när han spinnfiskare upp en gädda på imponerande 16,34 kilo i Vättern.

Det har varit några galna veckor rent fångstmässigt i Sverige, där stora abborrar och gäddor avlöst varandra. Den här gången var det alltså Sebastian Rylander från Motala som fick Sportfiskarnas storfiskregister att gunga till. Han och kamraten Daniel Ivarsson har både fått runt 10 gäddor över 10 kilo tidigare, men ingen har varit i närheten av denna fisk.

Här kommer deras fångstberättelse:

– Det är en gädda som vi har lagt många timmar på att hitta, och att få ta den på spinnfiske är bara otroligt. Fisket började som många andra dagar i Vättern, väldigt segt. Vädret är strålande, ur ett semesterperspektiv, vi har knappt någon vind alls och solen lyser klart ner i Vätterns vatten. Vi var på ett ställe där vi har tagit stora gäddor innan, ett stort område där ”röding-gäddor” brukar vandra in för leken under våren, så vi visste att ett hugg skulle räcka.

STORA FISKAR EFTER BETET

Gäddan vilar i håven.

Klockan är 12–13 när vi åker ut, första tre timmarna är sega och vi fiskar då lite djupare. Vi har några mindre följare men inget som sticker ut. Vi väljer sedan att åka in på lite grundare vatten, runt två meter, för att testa lyckan, här skiftar botten kraftigt och vi får nu lite mer lera och även fläckar av vegetation. Tidigt så har Daniel en stor fisk efter, en meterfisk. Där börjar allt, vi har ett par fina gäddor som vänder vid båten och inte riktigt vill ta. Klockan närmar sig 16:30 när jag drar ett kasst med min big bandit (Red fire tiger), som jag tar hem med långa vevstopp, plötsligt ser man bara en glittrande sida som skär i vattnet och det tar tvärstopp. Gäddan gör stora huvudskakningar och några rusningar. Nu ser Daniel gäddan för första gången och säger bara högt ”den är över 15”, jag står nervös med spöt i handen och maxpuls.

VILL DELA MED SIG AV GÄDDAN

Till slut lyckas Daniel håva den magiska gäddan och glädje brister ut i båten. Vi vägde gäddan med godkänd digitalvåg (två gånger för att vara säkra), vi förstod direkt att denna gäddan var över 15 kilo dock. Vi har nämligen fångat flertalet stora gäddor ihop, bland annat en 14.1-kilos från Vättern som Daniel tog, även den spinnfiskad på våren. Vi valde dock att inte storfiskregistrera just den, då vi var rädda att ”vårt” ställe skulle synliggöras, men med denna magnifika gädda på över 16 kilo så tycker vi gäddsverige måste få ta del av den.

Med måttband mättes den till endast 117 centimeter lång, men med hela 61 centimeter runt buken och vikten 16.34 kilo. Sedan släpptes hon snabbt tillbaka och drog så fort hon nuddade vattnet, rapporterar Sebastian.

Fiskejournalen kan bara gratulera honom till en fantastisk fisk och tacka för storyn!

Läs även om denna jätteborre:

11 dygns väntan gav årets största abborre

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Äntligen fick Petter Eriksson hålla i drömgösen över 10 kilo. Foto: Privat
Petters perfekta dag – fick dubbla drömgösar

Det rapporteras in flera storfiskar nu, trots att säsongen är inne i elfte timmen. Någon som hade bestämt sig för att köra ända in i kaklet var Petter Eriksson, och denna vecka kom äntligen utdelningen.

Storgös nummer 2.

Petter har jagat drömgösen under många år, och när det äntligen lossnade så blev det rena rama ketchupeffekten, alltså att allt kom på en och samma gång.
Så här berättar han om ett synnerligen lyckat fiskafänge:
– Jag fick faktiskt två drömgösar och personligt rekord två gånger på samma dag. Helt galet. Först en fisk på 9 830 gram och 94 centimeter. Jag var överlycklig med det, men det stannade inte där, konstaterar Petter.

För göskarriärens crescendo väntade bara runt hörnet – nämligen en fisk på hela 10 250 gram och 95 centimeter. Snacka om jackpot.

– Efter att ha lagt så många timmar, många mil och dåliga pass, så känns det fantastiskt att äntligen få landa målfisken som varit drivkraften i många år, rapporterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en tidig julklapp, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta