[/caption] " /> Seg start på Västkusten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Seg start på Västkusten

Många öringvikar täcks fortfarande av is och första dagens fiske var inte mycket att skryta med för de allra flesta. (Foto: Anders Nicander)

Årets havsöringpremiär på Västkusten tillhör de magraste någonsin. I princip alla faktorer som vind, vattenstånd och vattentemperatur var ”fel” Men vårsolen lyste och på västra Tjörn skrek strandskatorna.
– Ytterst få fångster, berättade Niclas Åberg, projektledare för 8-fjordarprojektet och fisketillsyningsman, över telefon under eftermiddagen.
Då hade han talat med långt över hundra fiskare som tillsammans endast kunde berätta om någon enstaka landad öring. Niclas berättade dock att man på vissa platser sett stora mängder öring som helt ointresserade av drag och flugor patrullerade längs stränderna.
På många ställen ligger isen kvar och från Ljungskilebukten kom rapport om att det fortfarande i dag satt sillfiskare på isen.

En annorlunda havsöringpremiär med andra ord. Men kommer bara värmen kan vi förvänta oss ett fint fiske för tillgången på fisk är fantastiskt god. Så håll ut och skicka en bön till vädergudarna. Västkustens silver väntar där ute.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta