Seger för vattenmiljön i Viskan

sportfiskarna, viskan

Sediment från muddringen kunde bland annat ha skadat öringen i Viskan. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna:
Sportfiskarna lyckades förbättra skyddet för ett flertal känsliga arter vid en planerad muddring vid sjön Dran i Viskans vattensystem.
Viskaåns sänkningsföretag vill rensa sjön Dran i Viskan. Vattensystemet rymmer bland annat värdefulla bestånd av musslor och skyddsvärda bestånd av havsnejonöga, lake, lax, havsöring och färna. Om en rensning måste ske bör den utföras med mycket stor försiktighet. Annars riskeras bland annat utflöde av sediment, närsalter och föroreningar från rensningsområdet. Efter att Sportfiskarna tillsynsanmält rensningen har länsstyrelsen nu meddelat ett beslut som förbättrar skyddet för livet under ytan vid en eventuell rensning. Bland annat ska musslor återutsättas samt en sedimentfälla byggas nedströms.
– Detta innebär inte att rensningen blir att betrakta som ”miljövänlig” men sett till dagens uråldriga regler är det en kompromiss i rätt riktning, kommenterar Axel Henckel, Sportfiskarnas jurist.
Det var Per Ingvarsson på Sportfiskarna distrikt i Halland som uppmärksammade den planerade rensningen. Distriktet i Halland och förbundet centralt agerade sedan tillsammans i frågan. Länsstyrelsen trodde initialt att rensningen redan var genomförd och hade inte förelagt dikningsföretaget några försiktighetsmått.
– Efter förbundets agerande har nu länsstyrelsen stärkt skyddet för hotade arter i Viskan. Trots försiktighetsåtgärderna är rensningen, om den utförs, dålig för Viskan. Men sett till att tillståndet som reglerar rensningen är från 1921 och alltså gäller oförändrat idag så får det ses som hygglig avvägning mellan olika intressen från länsstyrelsens sida, avslutar Axel Henckel.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...