sportfiskarna, viskan Sediment från muddringen kunde bland annat ha skadat öringen i Viskan. (Foto: Bengt Olsson)[/caption] " /> Seger för vattenmiljön i Viskan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Seger för vattenmiljön i Viskan
sportfiskarna, viskan

Sediment från muddringen kunde bland annat ha skadat öringen i Viskan. (Foto: Bengt Olsson)

Sportfiskarna:
Sportfiskarna lyckades förbättra skyddet för ett flertal känsliga arter vid en planerad muddring vid sjön Dran i Viskans vattensystem.
Viskaåns sänkningsföretag vill rensa sjön Dran i Viskan. Vattensystemet rymmer bland annat värdefulla bestånd av musslor och skyddsvärda bestånd av havsnejonöga, lake, lax, havsöring och färna. Om en rensning måste ske bör den utföras med mycket stor försiktighet. Annars riskeras bland annat utflöde av sediment, närsalter och föroreningar från rensningsområdet. Efter att Sportfiskarna tillsynsanmält rensningen har länsstyrelsen nu meddelat ett beslut som förbättrar skyddet för livet under ytan vid en eventuell rensning. Bland annat ska musslor återutsättas samt en sedimentfälla byggas nedströms.
– Detta innebär inte att rensningen blir att betrakta som ”miljövänlig” men sett till dagens uråldriga regler är det en kompromiss i rätt riktning, kommenterar Axel Henckel, Sportfiskarnas jurist.
Det var Per Ingvarsson på Sportfiskarna distrikt i Halland som uppmärksammade den planerade rensningen. Distriktet i Halland och förbundet centralt agerade sedan tillsammans i frågan. Länsstyrelsen trodde initialt att rensningen redan var genomförd och hade inte förelagt dikningsföretaget några försiktighetsmått.

– Efter förbundets agerande har nu länsstyrelsen stärkt skyddet för hotade arter i Viskan. Trots försiktighetsåtgärderna är rensningen, om den utförs, dålig för Viskan. Men sett till att tillståndet som reglerar rensningen är från 1921 och alltså gäller oförändrat idag så får det ses som hygglig avvägning mellan olika intressen från länsstyrelsens sida, avslutar Axel Henckel.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta