Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Seger i Oreälven

Miljökrafterna vann slaget om Oreälven. Inte nog med att Fortum döms att riva ut kraftverksdammen – bolaget ska dessutom återställa älven före 2014.
Oreälven i Dalarna är sorgligt utnyttjad och sönderbyggd, men nu får harr och öring i alla fall möjlighet att vandra ett par kilometer uppströms från Orsasjön.
Miljödomstolen har dömt Fortum att riva ut den gamla dammen och återställa älven på den nedre sträckan.
Fortum har flera gånger försökt att få bygga en ny damm vid Stackmora, senast när den gamla dammbyggnaden delvis rasade 2008 och 2009. Men nu har miljödomstolen sagt nej.
– Rivningen kommer att öppna upp flera kilometer lekområden för harren i Oreälven och detta i ett område där vattenkraften gått extremt hårt åt de strömmande vattendragen, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Stefan Nyström.
Tyvärr finns väl risken att Fortum överklagar till Miljööverdomstolen.
Svenne Andersson

Den gamla dammen vid Stackmora var i mycket dåligt skick och raserades delvis vid ras 2008 och 2009. (Foto: Svenne Andersson)


Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta